η μικρή , ευπώλητη ΔΕΗ

Στην Κομισιόν ο φάκελος «μικρή ΔΕΗ» μαζί με το αγκάθι της Βεύης...

ΠΗΓΗ: energypress

Στην Κομισιόν ετοιμάζεται να αποστείλει σύμφωνα με τις πληροφορίες το φάκελο της «μικρής ΔΕΗ» το ΥΠΕΚΑ όπου και θα τη ρωτά κατά πόσο πρέπει να συμπεριληφθεί στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας και το ορυχείο της Βεύης.
Η επιστολή προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGCompetition) πρόκειται να φύγει εντός των ημερών και θα δίνει μια πλήρη εικόνα του πακέτου της νέας εταιρείας, σε επίπεδο τόσο μονάδων, όσο και ορυχείων.
Η Κομισιόν καλείται στην ουσία να επιλύσει τη διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ του ΥΠΕΚΑ που επιμένει ότι το ορυχείο της Βεύης δεν πρέπει να συμπεριληφθεί στο πακέτο αφού ο διαγωνισμός βρίσκεται στην τελική ευθεία, και του ΤΑΙΠΕΔ που υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο.
Το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει ότι το συγκεκριμένο ορυχείο πρέπει να συμπεριληφθεί οπωσδήποτε στο πακέτο της μικρής ΔΕΗ, καθώς είναι απαραίτητο για την τροφοδοσία τόσο της μονάδας Μελίτη Ι στη Φλώρινα (330 MW), όσο και της υπό σχεδιασμό μονάδας Μελίτη ΙΙ(480 MW) που έχει συμπεριληφθεί στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας.
Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο ορυχείο αποτελείται από ένα τμήμα που ανήκει στη ΔΕΗ (το 40%) και το οποίο βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων που έχουν προκύψει με τον εργολάβο, και ένα τμήμα(το υπόλοιπο 60%) που βρίσκεται επί χρόνια σε διαδικασία διαγωνισμού για παραχώρηση σε ιδιώτες.
‘Η και τα δύο κοιτάσματα ή κανένα…
«’Η ο ανάδοχος της μικρής ΔΕΗ θα εκμεταλλεύεται και τα δύο κοιτάσματα ή κανένα. Το ορυχείο πρέπει να δοθεί ως ενιαίο σύνολο, διαφορετικά ακυρώνεται η σωστή τροφοδοσία της Μελίτη, τόσο της σημερινής μονάδας όσο και εκείνης που θα γίνει», λένε στελέχη τουΤΑΙΠΕΔ, και εξηγούν ότι εναπόκειται στην Κομισιόν να δώσει τη λύση.
Γίνεται σαφές με βάση τουλάχιστον τα όσα υποστηρίζουν στο ΤΑΙΠΕΔ πως από την απάντηση της Κομισιόν, θα κριθεί το αν θα προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για τη «μικρή ΔΕΗ». Αν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών συναινέσουν στο να συμπεριληφθεί και η Βεύη στα περιουσιακά στοιχεία της νέας εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ θα πάρει το πράσινο φως για να ξεκινήσει τις χρονοβόρες διαδικασίες απόσχισηςτων περιουσιακών αυτών στοιχείων από τη μητρική. Αν πάλι δεν συναινέσουν, τότε θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος συζητήσεων μεταξύΥΠΕΚΑ- ΤΑΙΠΕΔ και του συμβούλου της ιδιωτικοποίησης, την HSBC, που σημαίνει καθυστερήσεις και που σίγουρα θα μεταθέσει χρονικά τα χρονοδιαγράμματα έναρξης της πώλησης, που τοποθετείτο στο τελευταίο τρίμηνο του 2013.
Σε κάθε περίπτωση στο φάκελο που θα αποστείλει το ΥΠΕΚΑ προς τις Βρυξέλλες θα περιγράφεται μια πλήρη εικόνα με το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας, σε επίπεδο τόσο μονάδων (λιγνιτικές Μελίτη Ι & ΙΙ, Αμύνταιο Ι & ΙΙ, φυσικού αερίου Κομοτηνή, μαζί με τα υδροηλεκτρικά Θησαυρού & Πλατανόβρησης), όσο και ορυχείων.



«Κλείδωσε» το πακέτο της «Μικρής ΔΕΗ» που θα δοθεί σε ιδιώτες

Χρ. Λιάγγου, Καθημερινή, 15/2/2013

Το πακέτο της «Μικρής ΔΕΗ» που θα συσταθεί για να παραχωρηθεί σε ιδιώτες «κλείδωσε» σε ό,τι αφορά τις μονάδες και τα ορυχεία και παραμένει ασαφές ως προς το κομμάτι που αφορά τον τομέα της εμπορίας. Το χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας θα περιλαμβάνει μονάδες με αντιπροσωπευτικό μείγμα καυσίμων (λιγνίτη, υδροηλεκτρικά και φυσικό αέριο) συνολικής ισχύος 1.900 MW περίπου, η οποία θα προσαυξηθεί στα 2.350 MW, αφού θα συμπεριληφθούν και τα 480 MW της υπό σχεδιασμό μονάδας Μελίτη 2 στη Φλώρινα.
Από το λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ στη νέα εταιρεία θα εισέλθουν η μονάδα Μελίτη 1 της Φλώρινας με ισχύ 330 MW και 200 εργαζομένους, που είναι η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της επιχείρησης, και οι δύο μονάδες του Αμυνταίου με ισχύ 600 MW και συνολικά 310 εργαζομένους. Από τις μονάδες του φυσικού αερίου στη νέα εταιρεία θα περάσει η μονάδα της Κομοτηνής, συνολικής ισχύος 480 MW, μαζί με τους 98 εργαζομένους σε αυτή.
Το υδροηλεκτρικό χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας θα περιλαμβάνει συνολική ισχύ 494 MW και 50 εργαζομένους. Αυτό θα προέλθει από την παραχώρηση του συγκροτήματος του Νέστου με τις τρεις μονάδες του Θησαυρού, ισχύος 128 MW η καθεμιά και τη μονάδα της Πλατανόβρυσης με ισχύ 110 MW.
Στη «Μικρή ΔΕΗ» θα περάσει επίσης το ορυχείο του Αμυνταίου με 680 εργαζομένους, καθώς και το ορυχείο της Βεύης. Το ορυχείο της Βεύης περιλαμβάνει ένα κομμάτι που ανήκει στη ΔΕΗ και αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων που έχουν προκύψει με τον εργολάβο εκμετάλλευσης και ένα κομμάτι που βρίσκεται σε διαδικασία διαγωνισμού για παραχώρηση σε ιδιώτες.
Η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να σταματήσει ο διαγωνισμός και το προς παραχώρηση κοίτασμα της Βεύης να πάει στη νέα εταιρεία για από κοινού εκμετάλλευση με το κοίτασμα της ΔΕΗ, ενώ η πλευρά του υπουργείου φέρεται να δυσκολεύεται, ισχυριζόμενη ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ανάθεσης. Η διελκυστίνδα μεταξύ υπουργείου και ΤΑΙΠΕΔ είναι ένας από τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε καθυστέρηση το κλείσιμο του χαρτοφυλακίου της «Μικρής ΔΕΗ». Ο δεύτερος παράγοντας της καθυστέρησης, αφού με βάση τις υποχρεώσεις του Μνημονίου, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε υποβάλει πλήρη σχέδιο των περιουσιακών στοιχείων που θα ιδιωτικοποιηθούν από τον Νοέμβριο του 2012, συνδέεται με τις δυσκολίες προσδιορισμού της εμπορικής δραστηριότητας της ΔΕΗ που θα εισφερθεί στη νέα εταιρεία.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία δυσκολεύει τις αποφάσεις, αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες. Το σχέδιο αναφέρεται στην απόσχιση ενός ποσοστού 20% του τομέα της εμπορίας και μένει να αποσαφηνιστεί εάν το κριτήριο θα είναι η γεωγραφική περιοχή. Στην περίπτωση αυτή θα προέλθει από τη Β. Ελλάδα για να «κουμπώσει» με την υπόλοιπη δραστηριότητα της νέας εταιρείας ή εάν θα είναι η κατηγοριοποίηση των πελατών. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να οριστικοποιηθεί τι ποσοστό θα αφορά οικιακούς πελάτες, εμπορικούς, βιομηχανικούς κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, εκτός από αυτούς που απασχολούνται στις υπό παραχώρηση μονάδες και ορυχεία και οι οποίοι αριθμούν περί τους 1.280, έχει συμφωνηθεί να μεταφερθεί και ένα 20% περίπου εργαζομένων από τις κεντρικές υπηρεσίες της ΔΕΗ (οικονομικές και πληροφορικής) που θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό εργαζομένων στη νέα εταιρεία στους 2.000 περίπου.
Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τον σύμβουλο ιδιωτικοποίησης HSBC και το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επιλύσουν τις ασάφειες στο κομμάτι της εμπορίας και τους εργαζομένους από τις κεντρικές υπηρεσίες της ΔΕΗ, το αργότερο μέχρι την έλευση της τρόικας στο τέλος του Φεβρουαρίου, αφού δεσμεύονται να παρουσιάζουν ένα κατ’ αρχήν σχέδιο με αναλυτικά στοιχεία για το προς πώληση χαρτοφυλάκιο.
Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα 3ετίας, διάστημα που σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του ΥΠΕΚΑ έχει γίνει αποδεκτό από την τρόικα. Ενα από τα πλέον κρίσιμα θέματα που καλούνται να διαχειριστούν οι νομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ σε συνεργασία με τον σύμβουλο αποκρατικοποίησης HSBC είναι το πώς η απόσχιση αυτών των περιουσιακών στοιχείων θα επηρεάσει την αποπληρωμή των δανείων της ΔΕΗ.
Το καθαρό χρέος της επιχείρησης στο τέλος του 9μήνου του 2012 ήταν 4,7 δισ. ευρώ. Οι συμβάσεις είναι συνδεδεμένες με τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ πριν προχωρήσει η απόσχιση θα πρέπει να έρθει σε διαπραγματεύσεις με όλες τις τράπεζες, τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες και εξηγούν ότι για να γίνει αυτή θα πρέπει να υπάρξει αποτίμηση του κάθε παγίου.
Η δυσκολία του εγχειρήματος συνδέεται επίσης με παραχωρήσεις εδαφών και απαλλοτριώσεις, με το ασφαλιστικό των εργαζομένων αλλά και με δεσμεύσεις της ΔΕΗ έναντι της τοπικής κοινωνίας. Ενδεικτικά αναφέρεται η δέσμευση με νόμο από το 1996 απόδοσης στις τοπικές κοινωνίες Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας ποσοστού 0,5% επί του τζίρου της ΔΕΗ ως αντισταθμιστικού οφέλους από την επιβαρυντική για το περιβάλλον λιγνιτική δραστηριότητα, που μεταφράζεται σε 25 εκατ. ετησίως.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα για το έτος 2010

 ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 
Οι τοπικές κοινωνίες του ενεργειακού λεκανοπεδίου στην Δυτική Μακεδονία παρακολουθούν με αμηχανία και κάποια χαιρεκακία τα τεκταινόμενα περί την ΔΕΗ και δεν τοποθετούνται. 
Η πολυετής κυριαρχία των ισχυρών συνδικαλιστικών ηγεσιών, εξασφάλισε υψηλά εισοδήματα και ανταμοιβές στο προσωπικό της ΔΕΗ και πλούτο στις φιλοξενούσες πόλεις  κατά το παρελθόν.
Ωστόσο η ασθενής σχέση των συνδικάτων με τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιούργησε η λειτουργία και οι πρακτικές της ΔΕΗ , και η ιδιοτελής, συχνά σκανδαλώδης συμπεριφορά των συνδικαλιστικών ηγεσιών, διέρρηξε την σχέση τους με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και με τους ίδιους τους συναδέλφους τους.
Η ΓΕΝΟΠ , που τάσσεται βεβαίως κατά της ιδιωτικοποίησης και των πωλήσεων, δεν διαθέτει πλέον τα  ισχυρά πολιτικά και κοινωνικά ερείσματα του παρελθόντος, ενώ  ο χρόνος μετράει σε βάρος της ενότητας και της μαχητικότητά της . 
Κάπως έτσι η κραταιά, μεγάλη ΔΕΗ τεμαχίζεται σε "μικρή" , προς πώληση, που περιλαμβάνει ωστόσο τις τις πλέον σύγχρονες μονάδες. Από όσες της απομείνουν θα διατηρηθούν ελάχιστες, μια που σταδιακά θα αποσυρθούν για περιβαλλοντικούς λόγους, ως το 2020 και πρίν τη λήξη του χρόνου ζωής τους όλες οι παλιότερες μονάδες. 
Εν τω μεταξύ, αναμένουμε σιωπηλά και με απορία τα σχέδια για τα δίκτυα και τους καταναλωτές της , για την επιστροφή ή μη των απαλλοτριωμένων εδαφών , για τα ανταποδοτικά οφέλη προς την αυτοδιοίκηση, για την θέση και το μέλλον των Δήμων και των Περιφερειών του ενεργειακού χάρτη....


Στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ»_ 80626242-Description of alternative measures to be adopted by the Hellenic Republic forthe further liberalisation of the Greek wholesale electricity generation  (Ιαν. 2012 ), στο ΑΝΝΕΧ Ι αναφέρεται ο νέος σχεδιασμός απόσυρσης των μονάδων της ΔΕΗ , που περιλαμβάνει και τις μονάδες που τροφοδοτούν τις Τηλεθερμάνσεις.
-       Η στήλη 'Old decomissioning date' περιλαμβάνει τον τεχνικά σχεδιασμένο χρόνο απόσυρσης των μονάδων, που συνήθως παρατείνεται
-       Η στήλη 'New 20-20-20 decomissioning date' περιλαμβάνει τον νέο χρόνο απόσυρσης των μονάδων, για λόγους εκπομπών και ενεργειακής αποδοτικότητας
-       Η στήλη 'New decomissioning date no investment 'περιλαμβάνει τον χρόνο απόσυρσης αν δεν γίνουν επενδύσεις και στον πίνακα φαίνεται ότι αφορά ΜΟΝΟ την αποθείωση στον Αγ.Δημήτριο 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου