ο κατώτατος κύριος καθηγητής

«Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Η δήλωση αυτή δεν ανήκει σε κάποιον εκπρόσωπο της τρόικας αλλά στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Μέργο.
'Αφωνο άφησε το ακροατήριο της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών ο κ. Μέργος όταν κατά τη διάρκεια ομιλίας του υποστήριξε: «Το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα, αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη», είπε ο κ. Μέργος παρουσιάζοντας διαφάνειες αναφορικά με την πορεία των μεγεθών της οικονομίας μετά την μέχρι τώρα ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική. Ο κ. Μέργος υποστήριξε ότι «υπάρχει φως στο τούνελ» επικαλούμενος στοιχεία που δείχνουν τη δημιουργία πλεονάσματος και τη μείωση των ελλειμμάτων.
Αμέσως μετά τη διαφάνεια που έδειχναν τον κατώτατο μισθό σε χώρες του ΟΟΣΑ ο κ. Μέργος υποστήριξε ότι «η ευελιξία στην αγορά εργασίας όπως εφαρμόστηκε στη Βόρεια Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει για εμάς εμπειρία αφού δεν επηρεάστηκε η κοινωνική συνοχή». (http://www.express.gr)
Ποιος είναι όμως ο κύριος Καθηγητής που συνεχίζει να μας συμβουλεύει;
Ο Γεώργιος Μέργος είναι Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου διδάσκει από το 1986.
Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει MSc στην Αγροτική Οικονομική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και PhD στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ στην Εφαρμοσμένη Οικονομική.
  • Εργάστηκε ως Ερευνητής-Οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα (1983 - 1986).
  • Σύμβουλος στη Γενική Διεύθυνση Ι (Εξωτερικών Υποθέσεων) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας, κυρίως σε χώρες της Ασίας, της Ανατολικής Ευρώπης και της τ. ΕΣΣΔ.
  • Mέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (1991-1995) και Σύμβουλος του Υπουργού Γεωργίας
  • Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (2004 - 2007).
  • Διετέλεσε Διοικητής του ΙΚΑ (2007-2009).
  • Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Συντάξεων του Συμβουλίου της Ευρώπης (5/2009 - 5/2012).
  • Διετέλεσε εκπρόσωπος του δημοσίου στο Δ.Σ. της Alpha Bank [ACBr.AT] (2009-2010) και μέλος του Δ.Σ εισηγμένων εταιρειών.
  • Έχει συνεργασθεί ερευνητικά με το ΙΟΒΕ (1990-1996), συμβουλευτικά με Διεθνείς Οργανισμούς και ως Εμπειρογνώμων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG External Relations), σε θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας σε πολλές χώρες (Κίνα, Ινδία, Αίγυπτος, λοιπές χώρες της Νότιας Ασίας, όλες τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και ορισμένες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης) (1986 - 2000).
  • Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομικών (2012-).
Όλοι οι τομείς του κράτους της και της οικονομίας στους οποίους εργάστηκε ο κ.Μέργος, σε ηγετική  θέση ευθύνης ή σε συμβουλευτική  θέση καταγράφουν αποτυχίες, προβλήματα, υστερήσεις , κατάρρευση.
Οι τομείς των κοινοτικών οργάνων ομοίως δεν μπορούν να  είναι υπερήφανοι για τις επιδόσεις τους.

Εμείς ως έλληνες εργαζόμενοι κρινόμαστε για το έργο μας καθημερινά και έχουμε υποστεί τις συνέπειες των λαθών και της ανικανότητας  των κυρίων καθηγητών, των κυβερνόντων και των πράξεων και παραλείψεών μας.
Ο κύριος καθηγητής με ποιο έργο συνεχίζει να παρέχει δημόσια υπηρεσία;
Και ποια οικονομική θεωρία υπηρετεί, όταν ακόμη και σήμερα αναζητά  την ανταγωνιστικότητα στον κατώτατο μισθό - που έχει ήδη ευτελιστεί – και όχι στις διαρθρωτικές αδυναμίες, που καταγράφηκαν και ομολογούνται από το σύνολο του οικονομικού και του πολιτικού κόσμου, εντός και εκτός χώρας; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου