Το παίγνιο εξελίσσεται

Κάθε παίκτης προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει, για να εμποδίσει τον αντίπαλό του να αποκτήσει πλεονεκτήματα που θα περιορίσουν τα κέρδη του. Επομένως, οι ενέργειές του εξαρτώνται άμεσα από τη θέση (στρατηγική) που θα επιλέξει ο αντίπαλος...Η στρατηγική αναφέρει ότι η πρώτη κίνηση που κάνει ο παίκτης είναι πάντα η συνεργασία, ενώ στα επόμενα βήματα επιλέγει την στρατηγική του αντιπάλου του στον προηγούμενο γύρο...



´´ Τη διακοπή της αποδοχής των ελληνικών τίτλων ως ενεχύρων, αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σταματώντας επί της ουσίας την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικοί τίτλοι θα πάψουν να είναι αποδεκτοί ως εγγύηση από τη λήξη της τρέχουσας πράξης κύριας αναχρηματοδότησης, ήτοι στις 11 Φεβρουαρίου 2015.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης παρόλο που αυτά δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όσον αφορά στην πιστοληπτική τους αξιολόγηση.

Πλέον, η ΕΚΤ αίρει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων που χρησιμοποιούνται ως εγγύηση στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, καθώς, όπως αναφέρει, επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί ως επιτυχής η ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος. 

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αναστολή δεν έχει καμία επίπτωση στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι ανάγκες ρευστότητας των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επηρεάζονται μπορεί να ικανοποιηθεί από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA), σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωσυστήματος, αναφέρει η ΕΚΤ.´´


Διότι:

´´ Ο διάσημος Αυστριακός οικονομολόγος, του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Αυστρίας, Στέφαν Σούλμαιστερ, πλέκει το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού, λέγοντας πως είναι «ο πρώτος επιτυχημένος πολιτικός στην Ευρώπη που επιτίθεται μετωπικά στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικρίνοντάς την».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σούλμαιστερ, προσθέτει πως ο νέος Αλέξης Τσίπρας έχει τόσο μεγάλη επιτυχία, διότι τα προβλήματα στα οποία αναφέρεται και οι προτάσεις λύσεων που παρουσιάζει, αγγίζουν τους ανθρώπους.
Ο κ. Σούλμαιστερ θέλει να πιστεύει, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν θα επαναλάβει το λάθος που έκανε στη διάρκεια του ελληνικού προεκλογικού αγώνα - απειλώντας ότι η Ελλάδα «ντε φάκτο» θα μπορούσε να αποκλειστεί από την Ευρωζώνη, ότι η ίδια θα διαπραγματευτεί με τον καθένα, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει διαγραφή χρέους - γιατί η τωρινή στάση της θα είναι αποφασιστική για το πώς θα συνεχιστεί αυτό το πολιτικό παιχνίδι. 
Κι αυτό, όπως σημειώνει, καθώς δεν είναι μόνον οι δύο πόλοι, η Γερμανία ως πανίσχυρη ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη από τη μια και η σχετικά μικρή Ελλάδα από την άλλη, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες χώρες και έγκειται στην επιδεξιότητα του Αλέξη Τσίπρα εάν θα διατυπώσει με επαρκή σαφήνεια την πανευρωπαϊκή προοπτική των αιτιάσεών του.
Στη συνέχεια, ο Αυστριακός οικονομολόγος προσθέτει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει επισημάνει επανειλημμένα πως το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξει μια διαγραφή χρέους μόνον για την Ελλάδα, αλλά ότι θεωρεί το πρόβλημα του χρέους ως πανευρωπαϊκό, για το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να λυθεί σε μια διάσκεψη για το χρέος. 
Ο Στέφαν Σούλμαιστερ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προσωπικότητες της Αυστρίας (ΣΣ όπως ο πρώην καγκελάριος Φραντς Βρανίτσκι) που στηρίζουν την αυστριακή πρωτοβουλία «Η Ελλάδα ανθίζει», για τη διαμόρφωση και την ανάδειξη μιας εικόνας της άλλης Ελλάδας, πέρα από τα στερεότυπα που πολλές φορές αγγίζουν το ρατσισμό. ´´
Και διότι:
«Οι Έλληνες ιδρύουν αυτή τη στιγμή την Ευρώπη. Θέλει δεν θέλει, ο κ.Σόιμπλε θα υποχωρήσει»! Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» Χάνες Γκρασέκερ, προσθέτοντας: «Ο εκβιασμός του Τσίπρα γίνεται έτσι η γενετήσια πράξη της γνήσιας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αναγκαίος πραγματισμός, που επιβάλει παραίτηση από το άκαμπτο δόγμα περί χρεών, αποτελεί αλλαγή παραδείγματος. Σήμερα, ακριβώς τώρα, σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή, ο κοινός ανώτατος σκοπός είναι η διατήρηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Στο τέλος, θα είναι τα χρέη που θα εξασφαλίσουν την ενότητα».
Ο ίδιος αρθρογράφος υποστηρίζει πως αν ο κ. Τσίπρας πετύχει τους στόχους του, το αποτέλεσμα θα είναι μια «εξέγερση» των υπερχρεωμένων χωρών: «Η Πορτογαλία και η Ισπανία θα ακολουθούσαν το παράδειγμα του με αποτέλεσμα την πλήρη ανατροπή του σημερινού πολιτικού και οικονομικού σκηνικού. Όλα δείχνουν ότι πάμε για μονομαχία. Με μονομάχους, από τη μια, τον ώριμο πολιτικό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αγωνίζεται για σιδερένια λιτότητα στην Ευρώπη. Και από την άλλη, τον έντιμο κινηματία Αλέξη Τσίπρα, «ο οποίος θέλει να απελευθερώσει το λαό του από τη σκλαβιά του χρέους. Η μονομαχία είναι άνιση. Και «ο Τσίπρας έχει μόνο ένα όπλο: την έξοδο από την ευρωζώνη. Όπλο, το οποίο θα μπορούσε να φέρει σε κίνδυνο ολόκληρη τη νομισματική ένωση» γράφει. Το ερώτημα είναι μόνο, αν θα μπορέσει να κάνει πιστευτό, ότι είναι αρκετά τρελός για να πυροδοτήσει τη βόμβα. Ερώτημα, που έχει απαντήσει σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι, όπως δείχνει δημοσκόπηση, το 30% των τραπεζιτών πιστεύει ήδη στην τρέλα του», υποστηρίζεται στο ίδιο δημοσίευμα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου