η ΕΡΤ και η ψηφιακή μετάβαση



Σήμερα, η λειτουργούσα ΝΕΤ φιλοξένησε συζήτηση με θέμα τις εξελίξεις στην ΕΡΤ σε σχέση με τον διαγωνισμό για τους ψηφιακούς παρόχους.
Οι προσκεκλημένοι στη συζήτηση, ειδικοί στο θέμα της ψηφιακής μετάβασης (Θ. Κυριακόπουλος της Ikusi, Ν. Μιχαλίτσης πρώην τεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ, Μ. Παπαχριστούδη από το Digital TV Info, Α. Κανάτας καθηγητής ΕΜΠ κ.α.) έθεσαν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάσταση του θέματος της ΕΡΤ, που διέλαθε της μέχρι σήμερα συζήτησης : το ανταγωνιστικό ραδιοτηλεοπτικό περιβάλλον.

Τον περασμένο Μάιο, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο δημόσιας διαβούλευσης με θέμα : «Δημόσια Διαβούλευση Αναφορικά με τον Περιορισμό του Αριθμού των Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής και τη Διαδικασία Χορήγησής τους», με το οποίο κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις του κειμένου, με σκοπό:

- να αναδειχτεί το ενδιαφέρον της αγοράς όσον αφορά την ανάπτυξη εθνικών και περιφερειακών δικτύων επίγειας ψηφιακής εκπομπής, προκειμένου η πολιτεία να προχωρήσει στον περιορισμό των δικαιωμάτων χρήσης που θα χορηγήσει

- να διατυπωθούν οι απόψεις όλων των ενδιαφερομένων αναφορικά με τις υποχρεώσεις που προτείνεται να επιβληθούν στους παρόχους, τη διαδικασία χορήγησης που προτείνεται, το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα και τους όρους συμμετοχής στη διαδικασία.

Ενδιαφέροντα σημεία του κειμένου:

-Σύμφωνα με τον Χάρτη Συχνοτήτων το πλήθος των διαθέσιμων διαύλων στην Επικράτεια είναι από 8 έως 10

-Στην ΕΡΤ, νόμιμο πάροχο δικτύου προς εκπλήρωση σκοπών δημοσίου συμφέροντος, εκχωρείται ατελώς φάσμα το οποίο αντιστοιχεί σε δύο διαύλους ( σήμερα διαθέτει τρεις)

- Η διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης διαφέρει από χώρα σε χώρα καθώς εξαρτάται κυρίως από τη διαμορφωμένη τηλεοπτική αγορά. Τα δικαιώματα για τους παρόχους δικτύου στην Ελλάδα  επιλέγεται να περιλαμβάνουν τη χρήση Διαύλων και Κέντρων Εκπομπής για την εγκατάσταση και λειτουργία ενός Δικτύου ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος και μετάδοσης των δεδομένων (προγραμμάτων), μέσω του δικτύου, καθώς και συμπληρωματικών και άλλων υπηρεσιών (ραδιοφώνου, διαδικτύου, δεδομένων κλπ.)

Κριτικές (θέσεων και προθέσεων), ερμηνείες  και προβλέψεις που διατυπώνονται:

-     Στην διαβούλευση δεν προσκλήθηκε να διατυπώσει προτάσεις η ΕΡΤ α.ε.

-  Οι πάροχοι , λόγω της λειτουργίας της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς στην Ελλάδα, συνοψίζονται σε μία κοινοπραξία (Digea) των γνωστών σταθμών - καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Αυτό συνιστά δημιουργία μονοπωλίου, με απόλυτη ισχύ στα ραδιοτηλεοπτικά σήματα και προγράμματα , με κόστος για τους χρήστες, με αμφίβολη την - μή ελκυστική - κάλυψη της περιφέρειας.

-   Δημιουργούνται σχέσεις «εξάρτησης» των παρόχων περιεχομένου από τους παρόχους δικτύου και πρακτικές πιθανόν καταχρηστικές από τον πάροχο δικτύου (βλ. πρόσφατη διακοπή σήματος του καναλιού 902 από την DIGEA λόγω μετάδοσης εκπομπής της ΕΡΤ)


Το σχετικό βίντεο της συζήτησης στην ΕΡΤ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου