δεν είναι τα ροδάκινα καρδιά μου

Διπλωματικοί ελιγμοί από τη Ρωσία

Πηγή:premium.paratiritis.gr,12 Αυγούστου 2014
Διπλωματικοί ελιγμοί από τη Ρωσία

Διπλωματικοί ελιγμοί με συμφωνίες και συνασπισμούςΣυνασπισμό κρατών προσπαθεί με διακρατικές συμφωνίες  σε επιμέρους τομείς αλλά και με ευρύτερες οικονομικές συνεργασίες όπως η BRICS  και Ευρασιατική  Ένωση προσπαθεί να διμορφώσει η Ρωσία ώστε να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ στον οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την πολιτική των κυρώσεων.
Συμφωνία με την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μιανμάρ Sun Apex Holdings υπέγραψε η ρωσική Bashneft International BV, θυγατρική της Bashneft, για γεωλογικές έρευνες και γεωτρήσεις στην πετρελαιοπηγή Block EP-4. Οπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο Τύπου της Bashneft, το επενδυτικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 38,3 εκατομμύρια δολάρια και η συμφωνία έχει τριετή διάρκεια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα τρία χρόνια και προβλέπει την ανάπτυξη προγράμματος γεωλογικής έρευνας για να καταγραφεί η σεισμικότητα του εδάφους με την κατασκευή δύο ερευνητικών γεωτρήσεων. Η ρωσική εταιρεία θα κατέχει πλέον το 90% της επιχείρησης και η Sun Apex Holdings θα διατηρήσει το 10%.
Η σύμβαση με τη Μιανμάρ είναι η δεύτερη διεθνής συμφωνία έργου της ρωσικής Bashneft. Εχει προηγηθεί συμφωνία με κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η βρετανική πετρελαϊκή Premier Oil με 30% και η ιρακινή South Oil Company, για την εξερεύνηση του πετρελαϊκού πεδίου Block 12 στα νότια του Ιράκ. Η Bashneft κατέχει το 70% του εγχειρήματος.
Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα πρόσφατα προχώρησε σε συμφωνία με το Ιράν η οποία προβλέπει  ότι η Ρωσία θα αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο. Αρχικά οι δυο πλευρές μιλούσαν για πολύ μεγάλες ποσότητες (έως 25 εκατομμύρια τόνους ετησίως) που αποτελεί περίπου το 1/4 του συνόλου της ιρανικής εξόρυξης πετρελαίου. Προς το παρόν, έχει συμφωνηθεί μια πολύ μικρότερη ποσότητα, 2,5-3 εκατ. τόνοι ετησίως. Το Ιράν θα πουλά το πετρέλαιό του λίγο φθηνότερα απ’ ότι κοστίζει το αργό πετρέλαιο (Brent). Το ύψος της ετήσιας σύμβασης μπορεί να φτάσει τα 2,35 δισ. δολάρια.
Αρμα για τον ρωσικό κλοιό αναμένεται ότι θα είναι η Ευρασιατική Ενωση. Ήδη,την πρόθεση του Κιργιστάν να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ενωση Ρωσίας- Λευκορωσίας και Καζακστάν επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Κιργιστάν Αλμάζμπεκ Αταμπάγιεφ σε συνάντηση που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Αταμπάγιεφ τόνισε πως η χώρα του εργάζεται μεθοδικά προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση αλλά και στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση πριν από το τέλος του έτους. Η ιστορική συνθήκη για τη δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAU) υπεγράφη τον περασμένο Μάιο από τους προέδρους της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα.
Η EAU αναμένεται να ευνοήσει τη στενότερη ενσωμάτωση των χωρών αυτών που έχουν ήδη υπογράψει από το 2010 την Τελωνειακή Ένωση, ένα σχήμα καθαρά τελωνειακού χαρακτήρα μεταξύ των πρώην εταίρων της Σοβιετικής Ένωσης. Οι χώρες συμμετοχής δεσμεύονται για την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, κεφαλαίων αλλά και υπηρεσιών, συνεργασία στον τομέα της απασχόλησης και εφαρμογή κοινής συντονισμένης πολιτικής σε νευραλγικούς τομείς όπως η ενέργεια, η γεωργία και οι μεταφορές.
Η συνθήκη σφραγίζει τη δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, η οποία ξεκίνησε ως πρωτοβουλία των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, μέσα στη δεκαετία του 1990. Ηδη προχωρούν οι διαδικασίες ένταξης της Αρμενίας και της Κιργιζίας, ενώ μέλη της μπορούν να γίνουν ακόμη και Ινδία, η Τουρκία ή η Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου