Το τέλος των ψευδαισθήσεων


στις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας

22/03/2013 

ηη
Ο Ρώσος πρωθυπουργός αμφισβήτησε εμμέσως πλην σαφώς την πραγματική αξία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στα κυπριακά κοιτάσματα υδρογανθράκων.
Ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Σαρρής επέστρεψε από τη Μόσχα με άδεια χέρια αφού η ρωσική πλευρά ξεκαθάρισε ότι δεν συζητά τίποτε άλλο πέραν της επιμήκυνσης του δανείου ύψους €2,5 δισ. που χορηγήθηκε στη Λευκωσία το Δεκέμβριο του 2011. Η κυπριακή αντιπροσωπεία προσέφερε στη Μόσχα «γη και ύδωρ», πρότεινοντας την εξαγορά των προβληματικών τραπεζών έναντι μεριδίου στα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ενώ στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τέθηκε και το ζήτημα στρατιωτικών διευκολύνσεων, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η άρνηση της Μόσχας έχει δύο σκέλη, ένα οικονομικό και ένα γεωπολιτικό: Για το μεν πρώτο, η αναπληρώτρια πρόεδρος της Gazprombank υπήρξε αποκαλυπτική, δηλώνοντας ότι «τα ρίσκα είναι πολύ υψηλά και η ποιότητα των ισολογισμών αυτών των κυπριακών τραπεζών προκαλούν αμφιβολίες» ενώ ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε «πως κανένα πιστωτικό μας ίδρυμα δεν έδειξε ενδιαφέρον». Σε απλά ελληνικά, η Ρωσία δεν βλέπει κανένα απτό οικονομικό όφελος από τη συμμετοχή της στη διάσωση της Κύπρου, από τη στιγμή που μόνο η ανακοίνωση της απόφασης του Εurogroup σήμανε το τέλος του κυπριακού χρηματοπιστωτικού παραδείσου. 
Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με τους πραγματικούς συσχετισμούς δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev δήλωσε ότι «το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να επιλυθεί πρώτα από την ίδια την Κύπρο, από την ΕΕ, αφού η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και μόνο σε τρίτη σειρά στο πρόβλημα της Κύπρου μπορούν να συμμετάσχουν άλλα κράτη, που για διάφορους λόγους έχουν εκεί το πλέγμα, κάποια ποικιλία συμφερόντων τους». Τη στάση αυτή επιβεβαίωσε και ο Μ. Σαρρής, λέγοντας ότι η Ρωσία αντιμετώπισε καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών την Κύπρο ως μέλος της ΕΕ. Η στάση της Μόσχας θεωρείται απόλυτα ορθολογική: Η Ρωσία με ΑΕΠ συγκρίσιμο εκείνου της Ισπανίας και άμεσα εξαρτώμενο από τις εξαγωγές πρώτων υλών δε θα διακινδύνευε ποτέ την ανάπτυξη της οικονομίας της ερχόμενη σε σύγκρουση με το μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο. Το Κρεμλίνο δεν θέλει να διακινδυνεύσει τη διατάραξη των σχέσεων με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ λαμβάνει και σοβαρά υπόψη τα συμφέροντα του στην Τουρκία. Αναφερόμενος στις προσφορές υποθαλάσσιων οικοπέδων φυσικού αερίου, ο Μedvedev χαρακτήρισε το ζήτημα «όχι απλό» και πρόσθεσε ότι «κατά πρώτον, δεν καταλαβαίνω καλά την αξία τους και, κατά δεύτερον, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκεί ιδιαίτερα προβλήματα με την Τουρκία».
Στη χώρα όμως που γέννησε το Θουκυδίδη θριαμβεύει ο διεθνολογικός αναλφαβητισμός, οι ιδεοληψίες και η προπαγάνδα των έμμισθων οργάνων ξένων συμφερόντων.
ΠΗΓΗ: http://strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου