οι Ευρω-αδιάφθοροι

Με το βλέμμα στην Κύπρο και στους κατασκευασμένους ευρω-μύθους


Το Ινστιτούτο BASEL για την Διακυβέρνηση είναι ένα ανεξάρτητο, μη-κερδοσκοπικό κέντρο  με εξειδίκευση στην πρόληψη της διαφθοράς , την δημόσια διοίκηση, την εταιρική διακυβέρνηση και συμμόρφωση, την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την ενδυνάμωση του ποινικού δικαίου και την ανάκτηση κλεμμένων περιουσιών.

Βασισμένη στο πρότυπο De Suisse , η διεθνής διεπιστημονική ομάδα εργάζεται σε όλο τον κόσμο με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς με αποστολή την απτή βελτίωση της Ποιότητας της διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και καλές πρακτικές.

Το Ινστιτούτο αποτελείται από τέσσερα τμήματα, το Διεθνές Κέντρο για την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων (ICAR), το Διεθνές Κέντρο Δημόσιας Διακυβέρνησης, το Διεθνές Κέντρο Εταιρικής Διακυβέρνησης και συμμόρφωσης και το Διεθνές Κέντρο συλλογικής δράσης (ICCA).

Η κατάταξη Basel AML χρησιμοποιεί μια σύνθετη μεθοδολογία, που συγκεντρώνει 15 μεταβλητές από πηγές τρίτων που ασχολούνται με την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος (AML) / κανονισμοί αντιμετώπισης της χρηματοδότησης τρομοκρατίας (CTF), πρότυπα χρηματοοικονομικής, διαφάνεια και πολιτικών κινδύνων. Η προκύπτουσα συνολική βαθμολογία βασίζεται σε ένα σύστημα στάθμισης μετά από ποιοτική αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων. Εν ολίγοις, η κατάταξη Basel AML είναι:
  • μια επισκόπηση περισσότερων  από 140 χωρών,  ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας σε θέματα ξεπλύματος χρημάτων / χρηματοδότησης τρομοκρατίας
  •  μια σύνθετη κατάταξη που βασίζεται σε δημόσιες πηγές και αξιολογήσεις τρίτων
  •  μια καινοτόμος, σε ερευνητική βάση κατάταξη κινδύνου που ενημερώνεται ετησίως.

Η δημοσιευμένη κατάταξη του Ινστιτούτου περιλαμβάνει 144 χώρες, που διέθεταν επαρκή στοιχεία για περισσότερες από το 50% των χρησιμοποιούμενων μεταβλητών.

Η συνολική βαθμολόγηση κυμαίνεται από 0 (χώρες χαμηλού κινδύνου) ως 10 (χώρες υψηλού κινδύνου) και είναι ενδεικτική του επιπέδου ξεπλύματος, χρηματοδότησης τρομοκρατίας και άλλων κατηγοριών κινδύνου, όπως οι χρηματοοικονομικοί κανόνες, η διαφάνεια, η διαφθορά και η έννομη τάξη.

Τα στοιχεία δείχνουν χαρακτηριστικά την αποδυναμωμένη, διεφθαρμένη Ελλάδα ( θέση 29, υψηλού κινδύνου) και επίσης ότι :

- ο κ. Γιούγκερ έδωσε ορθώς οδηγία καταψήφισης του σχεδίου για την Κύπρο (Λουξεμβούργο, θέση 49, μέσου κινδύνου)  , 

- ο κ.Σόιμπλε θα έπρεπε να προσέχει τα λόγια του (Γερμανία θέση 68, μέσου κινδύνου) και να λυπάται για την γερμανική διαφθορά  και   την απάνθρωπη, διαρκή σκληρότητα της χώρας του, 

- το Γιουρογκρουπ θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να αποκαταστήσει , οικονομικά και ηθικά , την  Κύπρο (θέση 114, μέσου κινδύνου) για τον διασυρμό της ( ως πλυντηρίου χρήματος που προκαλεί την "αδιάφθορη" Ευρωζώνη) και για  τις περιπέτειες που της επέβαλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου