Πηγή: PSI++ | Techie Chan
ΧΑΡΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ |
"...Το ελληνικό κρατικό χρέος έκλεισε το 2011 στα 380δις ευρώ περίπου (δεν έχουν βγεί ακόμα ακριβή στοιχεία)
Το PSI+ αφορά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που βρίσκονται ακόμα σε κυκλοφορία, πλην αυτών που κατέχει η ΕΚΤ, οπότε μιλάμε για ομόλογα αξίας περί τα 200δις ευρώ. Το περίφημο κούρεμα αφορούσε 50% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου, δηλαδή θεωρητικό κέρδος για το ελληνικό κράτος ύψους 100δις ευρώ. Ακόμα λοιπόν κι αν όλα γίνονταν με μη λαμόγικους τρόπους το ελληνικό κράτος θα είχε χρέος 380-100=280δις ευρώ , όσα δηλαδή χρωστούσε και στο τέλος του 2009 που το πασόκ ανέλαβε τη διακυβέρνηση και μιλούσε για τιτανικούς. Αν λοιπόν το χρέος του τέλους του 2009 δεν ήταν βιώσιμο, από που κι ως που η ίδια ποσότητα χρέους σήμερα να είναι βιώσιμη με το ελληνικό αεπ να βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από αυτό του 2009?
...Ιδού λοιπόν τι προβλέπει το καινούργιο PSI με τόσο απλά νούμερα που ακόμα και παιδάκι του δημοτικού μπορεί να αποφασίσει πόσο συμφέρει.
Ξεκινώντας έχουμε ομόλογα αξίας 200δις ευρώ και κούρεμα ονομαστικής αξίας 50%, άρα κέρδος όπως είπαμε και πριν 100δις ευρώ. Όμως το ελληνικό κράτος θα δώσει στις ελληνικές χρεοκοπημένες τράπεζες (και χρεοκοπημένες όχι λόγω των ελληνικών ομολόγων μην αφήνετε κανένα τραπεζικό τσουτσέκι να σας ξεγελάσει, τα ομόλογα που διαθέτουν είναι πολύ λιγότερα από τα χρήματα που θα πάρουν), περίπου 30-35δις με διάφορες λαμογιές που θα έκαναν κάθε σοβαρό κράτος να στείλει στη φυλακή οποιονδήποτε υπογράψει μια τέτοια μεγέθους απάτη. Που θα τα βρει αυτά τα 30-35δις? Θα τα δανειστεί φυσικά από το νέο μνημόνιο που είπαμε παραπάνω. Άρα από τα 100δις δυνητικό κέρδος που μας είχαν μείνει, φτάνουμε στα 65δις κέρδος. Και το χρέος πηγαίνει από τα 280δις ευρώ στα 315δις με το καλημέρα. Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
...Το ελληνικό δραματάκι που εξελίσσεται μας έχει απορροφήσει από την πραγματική αλλαγή που συμβαίνει εδώ και 2 μήνες στην ευρώπη. Με το ιταλικό και το ισπανικό κράτος και τις γαλλικές και βέλγικες τράπεζες εντελώς χρεοκοπημένες και εκτός αγορών, η εκτ προχώρησε στην παραχώρηση έκτακτης ρευστότητας ύψους 200δις ευρώ, προκειμένου να κρύψει αυτό το “μικρό” προβληματάκι. Με λίγα λόγια τύπωσε 200δις και πλιζ βαριέμαι να ακούω διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες για ποιο λόγο δεν μπορούμε αυτό να το ονομάσουμε τύπωμα, ενώ θα ήταν πρέπον να το ονομάσουμε έκτακτη ρευστότητα. Πίσω λοιπόν από αυτή την τραπεζική ταχυδακτυλουργική, η εκτ έδωσε 200δις φρέσκα φρέσκα στις ευρωπαικές τράπεζες προκειμένου να αποπληρώσουν τα τραπεζικά ομόλογα που έληγαν τους επόμενους μήνες και να αγοράσουν με τα ρέστα κρατικά ομόλογα των χωρών στις οποίες βρίσκονται. Η διαφορά στο μείγμα έχει να κάνει με τις ανάγκες κάθε κράτους. Όπως λέγαμε και στο Αίμα και Σπέρμα, αυτά τα 200δις “έκτακτης τριετούς ρευστότητας” δεν φτάνουν παρά για να καλύψουν μερικούς μήνες και σύντομα θα βλέπαμε κι άλλη “έκτακτη τριετή ρευστότητα” να μπαίνει στο ευρωπαϊκό σύστημα. Και φυσικά η εκτ δεν μας απογοήτευσε και ετοιμάζει ένα νέο πακέτο για το τέλος φεβρουαρίου το οποίο κάτι μου λέει πως ως νούμερο θα μας εντυπωσιάσει εξίσου.
Έτσι λοιπόν και η ευρώπη προσχώρησε στο παραμυθάκι του τυπώματος με τον γνωστό αγγλοσαξωνικό τρόπο, όπου το τύπωμα αυτό κατευθύνεται προς τράπεζες και ομολογιούχους, τη στιγμή που ο κατιμάς εισπράττει ανεργία και λιτότητα. Στην ουσία λοιπόν έχουμε μια διπλή κίνηση. Από τη μία η πτώση της κατανάλωσης και του διαθέσιμου εισοδήματος που τους πολίτες δημιουργεί αποπληθωριστικές τάσεις, από την άλλη αυτές οι αποπληθωριστικές τάσεις μετατρέπονται σε έναν ικανό πληθωρισμό μέσω του τυπώματος των κεντρικών τραπεζών (διότι ποιος οικονομολόγος μπορεί να δικαιολογήσει το 3% πληθωρισμό στην ευρωζώνη εν μέσω ύφεσης?). Αν σαν καλός συστημικός οικονομολόγος το πάρετε αυτό ως όλον, θα αποφανθείτε πως όλα καλώς βαίνουν. Επειδή όμως η οικονομία δεν είναι ένα όλον, αλλά ο μήτσος και ο κώστας και ο λάτσης, στην ουσία συνεχίζεται η προσφιλής συνήθεια των τελευταίων ετών, να παίρνουμε από τον κώστα και από τον μήτσο και να τα δίνουμε στον λάτση.
...Προσωπικά δεν περιμένω θαύματα. Οι έλληνες πχ στην αντίστοιχη περίπτωση το 2010 έδειξαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ΓρΑΠ (βλ. περιφερειακές εκλογές νοεμβρίου 2010). Στην ουσία αν δεν σου βάλουν το αυγό στον κώλο, η τραπεζική ταχυδακτυλουργική είναι πολύ περίπλοκη για να θέλεις να ασχοληθείς περισσότερο από τη στιγμή που το ATM συνεχίζει να ξερνάει χρήματα. Αλλά κάτι μου λέει πως τα επόμενα 2 χρόνια θα είναι πολύ πολύ πιο ενδιαφέροντα από τα προηγούμενα 2................................................................................"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου