Εκθέσεις που "εκ-θέτουν"


Η αδιέξοδη πολιτική λιτότητας-ύφεσης-χρέους συνεχίζεται μετά πολλών επαίνων και ανυπόστατων προσδοκιών, που υπαινίσσονται οι νέες Κοινοβουλευτικές συμμαχίες. 
Οι θυσίες του λαού δεν πιάνουν τόπο όσο ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, ενώ η "εξωθεν βοήθεια" , που έτσι κι αλλιώς είχε άλλες στοχεύσεις , αποδεικνύεται ανεπαρκής και επισφαλής, όσο η κρίση πλησιάζει τον πυρήνα των διαχειριστών της.
Οι εκθέσεις εκτέλεσης του Προϋπολογισμού εντείνουν την ανησυχία, προκαλούν αγανάκτηση και δικαιώνουν τις απόψεις ήπιας ή ριζοσπαστικής ανατροπής του πλαισίου πολιτικής και οικονομίας, αφού:
  • το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 20.104 εκατ. € έναντι ελλείμματος 18.081 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
  •  Καταγράφεται υστέρηση των εσόδων κατά 4,1% έναντι τουαντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010, που όπως αναφερεται στην έκθεση "οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων, στις καθυστερήσεις είσπραξης των φορολογικών εσόδων που προέκυψαν από την απεργία του προσωπικού ..."
  •  Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3.121 εκατ. € ή 5,7% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:
    - στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.483 εκατ. € ή 19,5% σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010
    - στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 2,4% ή 970 εκατ. € συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 που δικαιολογείται από την αύξηση των επιχορηγήσεων για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 2.767 εκατ. € σε σχέση με το 2010 που υπερέβη την μείωση κατά 1.796 εκατ. €. των υπολοίπων κατηγοριών δαπανών.
    Βασικοί αποδέκτες των αυξημένων επιχορηγήσεων ήταν:
    -Τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1.838 εκατ. €. (κυρίως ο ΟΓΑ κατά 380 εκατ. €. και το ΙΚΑ κατά 1.348 εκατ. €.) εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές
    - Ο ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 313 εκατ. €
    - Τα νοσοκομεία κατά 794 εκατ. € (700 εκατ. ευρώ για την πληρωμή προμηθειών του έτους 2011 και 94 εκατ. € για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).
Πηγή: ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011, ΠΟΡΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ, 
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου