Ορόσημα : Η Ελλάδα πριν και μετά το μνημόνιο

- ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -
Στον αστερισμό του μνημόνιου – περίοδος πρώτη (δεδομένα και τάσεις στην Ελληνική κοινωνία)

Αναρτήθηκε από τον Μήλιο Χρήστο στις 10 October 2010
URL: http://www.pokethe.gr/wordpress/?p=112

Το μνημόνιο αποτελεί για την Ελλάδα ένα νέο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό ορόσημο. Υπάρχει η Ελλάδα πριν και μετά το μνημόνιο. Μια εντελώς νέα πραγματικότητα που θα χρειασθεί καιρός να συνειδητοποιηθεί.
....................................................................................................................................................................
Τι μέλλει γενέσθαι;

Η σημερινή κοινωνική βάση του μνημόνιου, στην πορεία, είναι σίγουρο ότι θα συρρικνωθεί. Η Ελληνική κοινωνία θα κουρασθεί να ακούει για σκάνδαλα και να ελπίζει ότι κάτι θα διορθωθεί.

Το αν έχει περιέλθει σε μια ορισμένη κρίση, δεν σημαίνει ότι το επόμενο βήμα θάναι μια «υγιής ανάπτυξη». Άσχετα αν αυτό θέλει σήμερα να το πιστεύει.
Η εφαρμογή του μνημονίου μπορεί να συγχέεται με μια εξυγιαντική διαδικασία. Δεν είναι όμως ο ρόλος της τέτοιος.
Μήπως όμως είναι του ΔΝΤ; Της ΕΚΤ; ή της Ε.Ε.; Ούτε αυτών.
Αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα είναι μιας μεγάλης κλίμακας αναδιανομή του εισοδήματος, με πολλούς και διάφορους τρόπους. Δεν είναι μια εξυγίανση. Είναι η ανατροπή ενός οικονομικού και κοινωνικού status. Η βίαιη αλλαγή μιας κοινωνικής συνθήκης. Μιας συνθήκης που ήταν άδικη, και που θα την διαδεχθεί μια επίσης άδικη (με μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες και διακρίσεις). Όπου οι σημερινοί υποστηριχτές του μνημόνιου δεν θα είναι οπωσδήποτε οι ευνοημένοι της νέας συνθήκης.
Τα πράγματα αργά ή γρήγορα θα αποκτήσουν μια πιο ρεαλιστική διάσταση και συνάμα πιο κρίσιμη και τραγική.


Το πρόβλημα είναι να μην ακολουθήσει μια περίοδος αναζήτησης ατομικών λύσεων και παραίτησης από κάθε συλλογική διεκδίκηση και αγώνα. Αυτό βασικά.

πλήρες άρθρο : εδώ

2 σχόλια:

  1. ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΣΟΥ, ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΥ!

    Ξεχνωντας το γεγονος οτι η Ελλαδα αργοπεθαινει,
    και αφηνοντας πισω μας τα μιση μεταξυ των λαικων μαζων, οφειλουμε να παραδεχτουμε οτι ο σημερινος πρωθυπουργος εχει το προβαδισμα στον λαικο χορο και οτι του αρμοζει το βραβειο Γκινες: κατεχει το απαραμιλλο ρεκορ του πιο χορευταρα πολιτικου.
    Γι αυτο και μονο να τον ψηφισουμε και στις επομενες εκλογες. Ετσι, Ελληνες; Ζητω το αθανατο ΠΑ ΣΟ Κ! Ζητω ο αρχιζειμπεκης Παπαντρικος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στο φάλτσο αυτό ζεϊμπέκικο γονατιστοί, θα χτυπάμε παλαμάκια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή