Επιλέγοντας

Από: τα ιστολόγια που παρακολουθώ

“Οι περίοδοι κρίσης είναι περίοδοι μεγάλης ελευθερίας. Ο κόσμος αποδιαρθρώνεται, οι κοινωνίες αποσυντίθενται, οι ελπίδες και οι αξίες με τις οποίες ζήσαμε καταρρέουν. Το μέλλον παύει να είναι η προέκταση των προηγούμενων τάσεων. Η κατεύθυνση των πραγμάτων είναι συγκεχυμένη, η πορεία της ιστορίας μένει μετέωρη”... Andre Gorz στο βιβλίο του «Οι δρόμοι του παράδεισου»

Ιδού λοιπόν μερικοί αριθμοί της αποδιάρθρωσης :

- Τα ποσοστά ανεργίας εκτινάχθηκαν στο 11,8% κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2010, από 11,7% στο πρώτο τρίμηνο του έτους και από 8,9% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Ο επισήμως καταγεγραμμένος αριθμός των ανέργων ανέρχεται αυτή τη στιγμή στους 594.032 ανθρώπους.

- Ισχυρό πλήγμα έχει δεχθεί η απασχόληση σε τρεις βασικούς κλάδους εξαιτίας της κρίσης. Στις κατασκευές, τη μεταποίηση και το εμπόριο χάθηκαν σε διάστημα ενός χρόνου σχεδόν 100.000 θέσεις εργασίας από τις 148.000 περίπου που απωλέσθησαν στο σύνολο της οικονομίας, καθώς η κατανάλωση υποχωρεί, η οικοδομή βρίσκεται σε κάθετη πτώση για τρίτο συνεχόμενο έτος και οι δημόσιες επενδύσεις έχουν περικοπεί δραστικά προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου για το έλλειμμα.
________________________________________

- Ο αριθμός των φτωχών στις ΗΠΑ αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά το 2009, με 43,7 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, το υψηλότερο ποσοστό σε 51 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία.
Το ποσοστό φτώχειας έφθασε το 14,3% το 2009, έναντι 13,2% το προηγούμενο έτος, και η φτώχεια πλήττει ένα άτομο στα επτά, το υψηλότερο ποσοστό από το 1994, δήλωσε ο Ντέιβιντ Τζόνσον, της στατιστικής υπηρεσίας. Έτσι, τέσσερα εκατομμύρια επιπλέον «πέρασαν» στο επίπεδο της φτώχειας το 2009.
________________________________________

- Σύμφωνα με παράγοντες του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου, όπως το Bloomberg και η γαλλική τράπεζα Credit Agricole, «η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει περίπου 13 δισ. ευρώ επιπλέον σε τόκους, για το χρέος που πρόκειται να πουλήσει αυτή τη χρονιά».

13 δισ. ευρώ επιπλέον από τα κρατικά ταμεία, για να χορτάσουν την ακόρεστη δίψα αυτών που ζουν «νοικιάζοντας» το χρέος των χωρών!
 ________________________________________

- Αυτή την εβδομάδα στο υπουργείο Άμυνας μονογραφούσαν τα συμβόλαια για την αγορά δύο επιπλέον υποβρυχίων «τύπου 214», κόστους ενός δισ. ευρώ, εκτός των τεσσάρων που έχουμε παραγγείλει και ακόμη δεν έχουν παραληφθεί.
Το συμβόλαιο, μάλιστα, υποχρεώνει την ελληνική πλευρά στην άμεση καταβολή 300 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή στους νέους ιδιοκτήτες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, την Abu Dhabi Mar και την Thyssen, και τους Γερμανούς σε ρόλο συνεταίρου. Και να σκεφτεί κανείς, ότι προ 2-3 ετών οι Γερμανοί προσέφεραν στην Ελλάδα σχεδόν τζάμπα δυο υποβρύχια «τύπου 209».
Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις - αν και σε πιο χαλαρούς ρυθμούς σε σχέση με τα υποβρύχια - για έξι γαλλικές φρεγάτες, μέσω διακρατικής συμφωνίας. Το πρόγραμμα υπερβαίνει τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ στην ανάπτυξή του εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 6 δισ. ευρώ.

Η διμερής συμφωνία Παπανδρέου – Ερντογάν για μείωση των εξοπλισμών αναστέλλεται ή καταστέλλεται?
________________________________________

- Περισσότερα από 100 σκάφη αναψυχής έχει δεσμεύσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, οι ιδιοκτήτες των οποίων απειλούνται με πρόστιμα αλλά και με παραπομπή στη Δικαιοσύνη. Εκτεταμένοι έλεγχοι στις μαρίνες αποκάλυψαν εικονικά ναυλοσύμφωνα που είχαν κάνει οι ιδιοκτήτες σκαφών σε μέλη της οικογένειάς τους ή στο υπηρετικό τους προσωπικό, προκειμένου τα σκάφη τους να χαρακτηρίζονται επαγγελματικά και να αποφεύγουν σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη πολυτελούς σκάφους που το είχε ναυλώσει στον Πομάκο υπηρέτη του... Το ΣΔΟΕ προσπαθεί να εξιχνιάσει τα στοιχεία 4.000 φυσικών προσώπων που έχουν σκάφος άνω των 10 μέτρων, προκειμένου να δικαιολογήσουν τον τρόπο απόκτησης του. ________________________________________

- Αγόρασε την βενζίνη με τιμή 1,553 το λίτρο και πουλούσε με τιμή 1,503 το λίτρο. Συνελήφθη και παραπέμπεται στο αυτόφωρο ο βενζινοπώλης που πωλούσε 3 λεπτά το λίτρο πάνω από το πλαφόν – και όχι η εταιρεία του, που πωλούσε 53 λεπτά πάνω !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου