Οι προσφυγικοί καταυλισμοί είναι "αυριανές πόλεις"

Σύνδεσμος: http://www.dezeen.com/2015/11/23/refugee-camps-cities-of-tomorrow-killian-kleinschmidt-interview-humanitarian-aid-expert

(Μετάφραση: αεράκι)
Το στρατόπεδο Zaatari στην Ιορδανία φιλοξενεί 85.000 Σύριους πρόσφυγες

"Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να θεωρούν τους προσφυγικούς καταυλισμούς προσωρινούς, λέει ο Kilian Kleinschmidt, αυθεντία στην ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι οι αυριανές πόλεις" λέει, βλέποντας τη ραγδαία εξάπλωση των καταυλισμών στην Ευρώπη.

"Η μέση παραμονή σε καταυλισμό σήμερα είναι 17 χρόνια.   Είναι μία γενηά." (Στοιχεία Ύπατης Αρμοστείας, μελέτη του 2004)

"Στη Μέση Ανατολή εμείς φτιάχναμε καταυλισμούς, αποθήκες ανθρώπων. Αλλά οι πρόσφυγες έφτιαχναν πόλη."

Ο Kleinschmidt αναφέρει ότι η απροθυμία να αναγνωρίσουμε ότι οι καταυλισμοί μετατρέπονταν σε μόνιμη κατάσταση σ´ όλο τον κόσμο  και η αποτυχία να παρέχουμε την κατάλληλη υποδομή οδήγησε σε αδικαιολόγητα κακές συνθήκες και άφησε τους καταυλιζόμενους ευάλωτους σε "απατεώνες".

"Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο, όπου οι ανθρωπιστικές οργανώσεις σχεδόν αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κρίση. Προσφέρουμε την ανθρωπιστική βοήθεια, όπως το κάναμε πριν από 70 χρόνια μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Τίποτα δεν έχει αλλάξει."

Ο Kleinschmidt, 53 ετών, εργάστηκε για 25 χρόνια για τα Ηνωμένα Έθνη και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες σε διάφορα στρατόπεδα και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Ήταν πρόσφατα στην Zaatari στην Ιορδανία, - το δεύτερο μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων στον κόσμο - πριν από την αναχώρησή του για να ξεκινήσει την δική του συμβουλευτική οργάνωση , την Switxboard.

Πιστεύει ότι οι μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη θα μπορούσαν να βοηθήσουν να επανακατοικηθούν οι περιοχές της Ισπανίας και της Ιταλίας που έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς οι άνθρωποι επιλέγουν όλο και περισσότερο τις μεγάλες πόλεις.

"Πολλά μέρη στην Ευρώπη ερημώθηκαν τελείως, γιατί οι άνθρωποι μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές. Θα μπορούσε να εγκατασταθεί νέος πληθυσμός,  να δημιουργηθούν ευκαιρίες για ανάπτυξη, εμπόριο και εργασία. Θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ειδικές ζώνες ανάπτυξης , που θα λειτουργήσουν πραγματικά ως έναυσμα σε μια κατά τα άλλα φτωχοποιημένη , εγκαταλειμμένη περιοχή.

Οι πρόσφυγες θα μπορούσαν επίσης να αναθερμάνουν την οικονομία της Γερμανίας, η οποία έχει 600.000 κενές θέσεις εργασίας και θα χρειαστεί δεκάδες χιλιάδες νέα διαμερίσματα για να στεγάσει τους εργαζομένους. Η Γερμανία έχει ενδιαφέρον, επειδή στην πραγματικότητα το βλέπει ως αρχή μιας μεγάλης οικονομικής ώθησης. Οικοδόμηση 300.000 ανεκτών διαμερισμάτων το χρόνο: η κατασκευαστική βιομηχανία το ονειρεύεται ! Δημιουργεί τόνους θέσεων εργασίας, ακόμη και για νεοεισερχόμενους. Η Γερμανία θα βγει από την κρίση."

Ο Kleinschmidt είπε τέλος στο Dezeen ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι κυβερνήσεις χρειάζεται να αποδεχθούν ότι οι νέες τεχνολογίες, όπως η 3D εκτύπωση θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε πρόσφυγες και μετανάστες να γίνουν πιο αυτάρκεις. "Με ένα Fab Lab άνθρωποι θα μπορούσαν να παράγουν ό,τι χρειάζονται - ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο, ένα ποδήλατο, να παράγουν ενέργεια, ο,τιδήποτε."

Οι προσπάθειές του να δημιουργήσει ένα  Fab Lab στο Zaatari - ένα εργαστήριο που παρέχει πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία - συνάντησε αντίδραση.

"Η ιδέα ότι μπορείς να συνδέσεις ένα φτωχό άτομο με κάτι που ανήκει στον 21ο αιώνα, είναι πολύ ξένη, ακόμη και στους περισσότερους φορείς ανθρωπιστικής  βοήθειας. Εταιρείες πληροφορικής και λοιποί της κυβέρνησης σκέφτονται ´Θεέ μου, είναι απλώς πρόσφυγες, γιατί θα έπρεπε να κάνουν 3D εκτύπωση; Γιατί θα πρέπει να εργάζονται σε ρομποτική; ´ "

Η άποψη είναι ότι εάν είστε φτωχοί, όλα γίνονται μόνο για την επιβίωση. Πρέπει να ξεφύγουμε από την έννοια ότι επειδή έχεις αυτήν την ιδιότητα  - του μετανάστη, του πρόσφυγα, του εξωγήινου, του αλλοδαπού ή ό,τι άλλο - δεν επιτρέπεται να είσαι όπως όλοι οι άλλοι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου