Από τι απελευθερώνουν τα δίκτυα;



Με το λιτό νομοσχέδιο (5 άρθρων) και με τον πολιτικά ορθό τίτλο "Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ ΑΕ" συζητείται στην Βουλή η μετοχοποίηση των 12.200 χλμ. δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.


Οι προδιαγραφές πώλησης και η διαδικασία εκτίμησης των πωλούμενων περιουσιακών στοιχείων δεν περιγράφονται, όταν η δημόσια διαχείριση απαιτεί λεπτομερείς προδιαγραφές και όρους ακόμη και για το ταπεινό χαρτί φωτοτυπίας.


Oι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας-Περιβάλλοντος θα ασκήσουν τις απόλυτες εξουσιοδοτήσεις που ´άνευ´ άλλων όρων τους εκχωρεί το νομοσχέδιο. 


Από τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα φανεί τι ακριβώς θα απελευθερωθεί, τι θα πληρωθεί και τι θα επενδυθεί.

Εντυπωσιακή η σιγή της διοίκησης και της ηγεσίας της ΔΕΗ, πλην συνδικάτων, που πιέζουν για να "διασφαλίσουν" τα περιουσιακά στοιχεία των συντάξεων και εφάπαξ των εργαζομένων απο την χαμηλών προσδοκιών και οφέλους μετοχοποίηση, που εύλογα προβλέπεται αναντίστοιχη της αξίας των πωλούμενων δικτύων.


Εντυπωσιακή και η υποτίμηση για τις αστοχίες παρόμοιων ιδιωτικοποιήσεων απο τα διεθνή παραδείγματα, για την χαμηλή αξία των μετοχών, για την στρατηγική αξία των δικτύων.


Με προσχηματικές επικλήσεις  κοινοτικών οδηγιών, που δεν υποχρεώνουν σε παρόμοιες πρακτικές και με γενικόλογες 
αναφορές σε αντισταθμιστικές επενδύσεις (όπως η διασύνδεση των νησιών!) η τεμαχισμένη πλέον  , σχεδόν αποκλεισμένη απο τις αγορές ΔΕΗ, 
που δεν άντεξε ούτε τις πιέσεις  της αγοράς, ούτε τις δεσμεύσεις της δημόσιας σφαίρας, εκχωρεί , άλαλη , την περιουσία της και μαζί το δικαίωμα ανάπτυξης  σύγχρονων, δημόσιων ενεργειακών υποδομών. 


- Τα συνοδευτικά κείμενα του νομοσχεδίου Εδώ

- Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 15/2013 ¨Έγκριση αποκρατικοποίησης και αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ" εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου