Ποιός - και γιατί θέλει το πετρέλαιο της Συρίας ;

Απόσπασματα σε ελεύθερη μετάφραση άρθρου του Patrick Watson
Πηγή : Newsmax.com
Σύνδεσμος :http://www.moneynews.com/PatrickWatson/Assad-Obama-Syria-oil/2013/08/28/id/522617#ixzz2dXXQBFuE



... " Γενεσιουργός αιτία της φρενίτιδας του πολέμου είναι η υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων απο το καθεστώς Άσαντ . Πριν από ένα χρόνο, ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι οποιαδήποτε τέτοια χρήση θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για την επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Άσαντ το γνώριζε καλά και αντιστάθηκε στις επιθέσεις ανταρτών χωρίς να χρειάζεται τη βοήθεια χημικών. Αναρωτιέμαι γιατί αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά. Δεν είμαι καθόλου πεπεισμένος ότι γνωρίζουμε ακόμα όλη την ιστορία. 

Σύμφωνα με το Energy Information Administration των ΗΠΑ, η Συρία έχει 2,5 δισ. βαρέλια αποθέματα αργού πετρελαίου, 8.5 τρισεκατομμύρια κυβικά ft φυσικού αερίου και 50 δισεκατομμύρια τόνους σχιστολιθικού πετρελαίου. Η παραγωγή και εξαγωγή των πόρων αυτών επιβραδύνθηκε μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στις αρχές του 2011. 

Νομίζω ότι τα άλλα έθνη ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο γι' αυτές τις χημικές ουσίες, από ό, τι για τις χημικές ουσίες των όπλων. Επίσης, δεν βλάπτει καθόλου ότι η Συρία βρίσκεται σε κρίσιμο έδαφος, μεταξύ Ιράν, το Ιράκ και Μεσογείου . Οι αγωγοί της περιοχής παρακάμπτουν θαυμάσια τον Περσικό Κόλπο και τη διώρυγα του Σουέζ. Σε κάποιον ήδη εγκατεστημένο αγωγό, μετά το 2003 ο πόλεμος στο Ιράκ προκάλεσε σοβαρές ζημιές, ενω η σημερινή αστάθεια εμποδίζει την επέκταση των αγωγών. 

Με αυτό κατά νου, τα κίνητρα γίνονται σαφέστερα. Η Ρωσία παρέχει στον Άσαντ όπλα και διπλωματική κάλυψη στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Ο έξυπνος Βλαντιμίρ Πούτιν ξέρει ότι η διατήρηση του πετρελαίου της Συρίας εκτός αγοράς διατηρεί την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές εξαγωγές . Και αυξάνει τις τιμές ενέργειας για όλους. 

Αυτό εξηγεί επίσης γιατί γάλλοι, γερμανοί και βρετανοί πολιτικοί εκφράζουν άμεσα τόση οργή ​​για τις υποτιθέμενες χημικές επιθέσεις του Ασάντ. Θα ήθελαν πολύ να ανοίξει η προσφορά πετρελαίου της Συρίας και η πρόσβαση στο Ιράκ και πιθανόν στις Ιρανικές ναυλώσεις πετρελαίου. Με πρόσθετο πλεονέκτημα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν τη βρώμικη δουλειά. 

Το πρόβλημα για όλους: οι πυραυλικές επιθέσεις δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Ακόμη και αν ο Άσαντ απομακρυνθεί με κάποιο τρόπο από τη δράση, οι δυνάμεις των ανταρτών (πολλές φιλικές με την Αλ Κάιντα) μπορεί να μην είναι πρόθυμες (ή ικανές) να ανοίξουν τη στρόφιγκα του πετρελαίου. 

Το Ισραήλ, περισσότερο από όλα τα έθνη, θέλει τον Αραβικό Σύνδεσμο να παρέχει μια προσωρινή κυβέρνηση για την μετα-Άσαντ Συρία. Οι πρίγκιπες της Σαουδικής Αραβίας αρέσκονται φυσικά στην ιδέα . Ξέρουν ότι η έκρηξη παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου απο τις ΗΠΑ θα πλήξει τις εξαγωγές τους και την τιμολογιακή τους δύναμη. Η ανάμειξή τους στη Συρία θα ήταν μεγάλη βοήθεια. 

Η κρίσιμη παράμετρος είναι η αμερικανική κοινή γνώμη. Οι έρευνες δείχνουν πολύ μικρή υποστήριξη σε μια ακόμη εκτεταμένη δέσμευση σε επιχειρήσεις εδάφους στη Μέση Ανατολή - αλλά αυτό είναι ίσως που θα χρειαστεί για να αποδυναμωθεί το καθεστώς Άσαντ. Μπορεί ο Λευκός Οίκος του Ομπάμα να ξεγελάσει το έθνος σε έναν ακόμη πόλεμο; Θα το μάθουμε σύντομα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου