Η αγοραία εκ-παίδευση

Ο νέος νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση και οι ερμηνείες περί «Αγοράς» | ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: – Απεστάλη με Google Toolbar
...Πρώτα απ’ όλα, ο νέος αυτός νόμος τιτλοφορείται «Οργάνωση Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ανεξάρτητη Αρχή για τη Διασφάλιση και Πιστοποίηση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση». Ο τίτλος αυτός τα λέει όλα.

Δεν μιλάμε για Παιδεία, μιλάμε για Εκπαίδευση. Η διαφορά είναι τεράστια.

Στην πρώτη περίπτωση, θα οργανώναμε μια «κυψέλη» δημιουργίας σκέψης: αυτή πάνω στην οποία στηρίχτηκε έως τώρα η Ιστορία του ανθρώπου... Στη δεύτερη περίπτωση, στοχεύουμε στην εκπαίδευση ανθρώπων που θα στελεχώσουν την «Αγορά» – και εδώ ακριβώς βρίσκεται ο άλλος πυλώνας του επαναπροσδιορισμού των στόχων του ανθρώπου.

«Αγορά», στην προκειμένη περίπτωση, είναι η «παραγωγή» καταναλωτικών προϊόντων ή, αλλιώς, η πηγή της ορισθείσης, από την νεωτερικότητα, έννοιας της «ευτυχίας». Πρόκειται για μία έννοια με την οποίαν ούτε ο μαρξισμός διαφωνούσε.

«Αγορά» είναι επίσης η ολοένα και περισσότερο αυτονομούμενη από την κοινωνία και τις ανάγκες του ανθρώπου «οικονομία». Και είναι ουσιαστικά μια «οικονομία» που έχει καταδήλως κυριαρχήσει και της πολιτικής. Ή μάλλον, καλύτερα θα λέγαμε πως την έχει καταργήσει...

Μακράν, βεβαίως, της «Αγοράς» – όπως την εισήγαγαν οι Έλληνες, ως τόπο έκφρασης της κοινωνίας και πολιτικής συζήτησης – όπου ως «Πολιτική» εκλαμβάνεται η έκφραση των συλλογικών στόχων αναζήτησης του ουσιώδους.
..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου