Που βαδίζουμε κύριοι? (Ο Μπαμπούλας των CDS)

........Λοιπόν ο παρακάτω πίνακας είναι κλεμμένος από το zerohedge.com που με τη σειρά του τον έκλεψε από εδώ. Τι μας λέει αυτός ο πίνακας? Πώς σε περίπτωση που η ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, ένα γαϊτανάκι από επιχειρήσεις θα αρχίσουν να ανταλλάσσουν χρήματα μεταξύ τους. Πόσο μεγάλο είναι αυτό το γαϊτανάκι? USD 78δις. Άλλα όταν όλοι πληρώσουν όλους, πόσο πραγματικό χρήμα θα έχει μεταφερθεί? Μόλις USD 5δις. Και πόσο ήταν αυτό το νούμερο πέρσι τέτοια εποχή? Γύρω στα USD7δις. Δηλαδή τόση φασαρία για κάτι λιγότερο από 5δις ευρώ πέρσι και λιγότερο από 3,5δις ευρώ πριν από μία βδομάδα…


Αν θέλουμε λοιπόν να ξεκινήσουμε να λύνουμε το κουβάρι αυτής της κρίσης δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να ασχολούμαστε με τα CDS, τα CDO, τα SPV και τα άλλα αρκτικόλεξα. Διότι όλα αυτά, είναι σαν να προσπαθείς να κερδίσεις το παιχνίδι ακολουθώντας τα χέρια του παπατζή την ώρα που ανακατεύει τα χαρτιά. Όταν ο μοναδικός τρόπος -σύμφωνα με τη λαϊκή σοφία- για να κερδίσεις στον παπά, είναι να τον στριμώξεις στη γωνία, να του πάρεις τα λάχανα από την τσέπη και να του φορέσεις τα βραχιόλια στέλνοντάς τον στην ψειρού.
Και για την παραπάνω διαδικασία δεν χρειάζονται παρά οι 3 θεσμοθετημένες εξουσίες του δυτικού κόσμου οι οποίες -την τελευταία φορά που τσέκαρα στη δύση- παραμένουν στα χέρια του “λαού”. Άρα το πρόβλημα μας είναι κατεξοχήν πολιτικό κι αφήστε την άμοιρη την οικονομία, τους ακόμα πιο άμοιρους οικονομολόγους και τους παπατζήδες στην άκρη. Διότι όλοι αυτοί δεν είναι παρά ένα πολύ φθηνό άλλοθι, για τη γύμνια του πολιτικού μας συστήματος.
συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου