Λεφτά υπάρχουν: για το 0,9% των νοικοκυριών του κόσμου

Συνεχίζεται η ισχυρή ανάκαμψη του παγκόσμιου πλούτου, με 9 τρισεκατομμύρια δολάρια κέρδη το 2010, αναφέρει έκθεση της Boston Consulting Group. Τα κεφάλαια υπό διαχείριση αυξήθηκαν κατά 8%, φτάνοντας σε ύψη-ρεκόρ των 121,8 τρισεκατομμύριων δολάριων και ο αριθμός των πολυεκατομμυριούχων νοικοκυριών σημείωσε αλματώδη άνοδο κατά 12,2 % .

Έτσι, ενώ το χρέος των ΗΠΑ καλπάζει και ο Ben Bernanke απευθύνει εκκλήσεις εθνικής συνεννόησης, ώστε να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους  για να "αποφευχθούν οι απειλές του χρέους που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητα και την προθυμία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να πληρώσει τους λογαριασμούς της", οι ΗΠΑ παρουσίασαν τη μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση πλούτου σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση (AUM),  κατά 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, και το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης,κατά 10,2%,  με σύνολο AUM  38,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, που τις καθιστούν την πλουσιότερη περιοχή του κόσμου, με σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πλούτου, και με τους περισσότερους κατά κεφαλήν εκατομμυριούχους.
 
Ομως ο πλούτος δεν ακολουθεί ανοδική πορεία μόνο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη έκθεση της Boston Consulting Group, το 2010 ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε κατά 8%, φτάνοντας στο ύψος-ρεκόρ των 121,8 τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα με την έκθεση της BCG, η οποία εξέτασε 62 αγορές, τα Νοικοκυριά εκατομμυριούχων αυξήθηκαν κατά 12,2% το 2010 δηλαδή ανήλθαν περίπου σε 12,5 εκατομμύρια, που αντιπροσωπεύουν μόνο 0,9% του συνόλου των νοικοκυριών παγκοσμίως, αλλά κατέχουν το 39% του παγκόσμιου πλούτου, από 37% το 2009.
 
Στην Ευρώπη ο πλούτος αυξήθηκε με ποσοστό χαμηλότερο του μέσου όρου, δηλαδή κατά 4,8 %, ωστόσο καταγράφηκαν κέρδη 1,7 τρις δολαρίων σε Aum.
 
Οι ισχυρές επιδόσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών αντιπροσωπεύουν τη μερίδα του λέοντος  της αύξησης σε Aum (59 %). Η επιρροή τους ενισχύθηκε από την συνεχή ανακατανομή του πλούτου. Από το τέλος του οικονομικού έτους 2008 ως το 2010, εν μέσω κρίσης, το μερίδιο του πλούτου που επενδύεται σε μετοχές αυξήθηκε από 29% σε 35 %. "Κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα μετρητά ήταν βασιλιάς », λέει ο Monish Kumar,στέλεχος της BCG .

Ενώ οι κυβερνήσεις παλεύουν με τους προϋπολογισμούς και την διαχείριση του χρέους και τα νοικοκυριά με τον φόβο και τη φτώχια, η έκθεση αναφέρει ότι "τα επόμενα χρόνια ο παγκόσμιος πλούτος αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό σχεδόν 6% ετησίως, ενώ ιδιαίτερη άνοδος θα σημειωθεί στις αναδυόμενες αγορές". 

Πηγές:
- http://www.capital.gr/ αναλυτικά εδώ
- BCG: 11η ετήσια έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου με τίτλο Shaping a New Tomorrow: How to Capitalize on the Momentum of Change και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου