Φοιτητές σχηματίζουν τη φράση : Ελεύθερη Τυνησία |
Το διαδίκτυο στην υπηρεσία των εξεγέρσεων
"Ο Ben Ali έπεσε. Ένας Άραβας δικτάτορας για 24 χρόνια, αποδείχθηκε ανατρέψιμος - όχι από κάποιον συγγενή, πρώην σύμμαχο ή επικεφαλής των στρατιωτικών, αλλά από μια λαϊκή εξέγερση. Πρόκειται για ιστορική πρωτιά για ολόκληρη την περιοχή… Εν τω μεταξύ, όμως, δεν θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι η Τυνησία έχει μετατραπεί σε δημοκρατία… Καθώς δεν υπάρχει σαφής ηγεσία με το ηθικό κύρος να κάνει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μπορεί να περάσουν μέρες πριν η κατάσταση εξομαλυνθεί. Αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ένδειξη ότι Τυνήσιοι έχουν αποδεχθεί οποιαδήποτε κυβέρνηση ως νόμιμη…" αναφέρει μεταξύ άλλων στο blog και στο Twitter ο Μαροκινός Issandr El Amrani, ελεύθερος δημοσιογράφος στο Κάιρο.
Πολλοί σχολιαστές σημειώνουν ότι οι διαρροές από τοWikileaks που περιγράφουν τη διαφθορά του καθεστώτος του προέδρου της Τυνησίας μπορεί να έχουν "υποδαυλίσει" την εξέγερση στην Τυνησία. Όμως, παραμένει ασαφές αν ο Mohamed Bouaziz, άνεργος πτυχιούχος και λαχανοπωλητής που αυτοπυρπολήθηκε έξω από το κυβερνητικό μέγαρο τον περασμένο μήνα, πράξη που οδήγησε στις πρώτες διαδηλώσεις, είχε ακούσει ποτέ για το Wikileaks.
Εν τω μεταξύ, επι ένα μήνα από την έναρξη των γεγονότων, Τυνήσιοι bloggers αδίδουν διαδικτυακά τις ειδήσεις για την εξάπλωση των διαδηλώσεων, χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, ιστοσελίδες και blogs, μεταφέρουν στο youtube εικόνες και στιγμιότυπα των εξεγέρσεων σε όλη τη χώρα, κάθε στιγμή.
Bloggers σε όλο τον αραβικό κόσμο επευφημούν τους διαδηλωτές και εκφράζουν την ελπίδα τα έθνη τους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Απο το Μαρόκο οι bloggers γράφουν : "Ας είναι ο λαός της Τυνησίας το παράδειγμα για τον αραβικό κόσμο - όχι άλλοι δικτάτορες!"
Από το Μπαχρέιν, blogger αναφωνεί στο Twitter: "Δεν μπορώ να πιστέψω στα μάτια μου .. Πραγματικά συνέβη στη ζωή μου! Ένα αραβικό έθνος ξύπνησε και είπε; αρκετά! " και καταγγέλλει Τυνήσιο δημοσιογράφο του καναλιού France 24 για την υπεράσπιση του καθεστώτος, με τον ισχυρισμό ότι «όλα αυτά είναι σφάλμα της αμερικανικής κυβέρνησης με τις διαρροές στο Wikileaks και το Al Jazeera."
Η Dima Khatib δημοσιογράφος του Al Jazeera, έγραψε στο Twitter: "Αναπνεύστε. Ζούμε ιστορικές στιγμές. Οι Τυνήσιοι μας έχουν δώσει το καλύτερο δώρο. Είμαι ευτυχισμένη που το ζω."
Η επιτυχία των διαδηλώσεων ενάντια σε έναν αντιδημοφιλή πρόεδρο, έφερε στο μυαλό των ιρανών bloggers, την αποτυχία των διαδηλώσεων στο Ιράν το 2009, μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές.: "Η εξέγερση στην Τυνησία είναι μια λαϊκή εξέγερση, δεν είναι ισλαμιστές, δεν είναι ένοπλη σύγκρουση"...
Η Τυνησία, η πιό Ευρωπαϊκή, η πιο"δυτική" απο τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, ίσως να πυροδοτεί εξελίξεις στον ήδη ταραγμένο αραβικό κόσμο, με τους μονάρχες, τους δικτάτορες ,τις καταπιεστικές κυβερνήσεις, τη διαφθορά και τον εξαθλιωμένο λαό, στη Βηρυτό, στο Κάιρο, στο Σουδάν και την Τύνιδα , ή ίσως ο Αραβικός μύθος αντέξει και πάλι...
Η ελυθερία μου αρχίζει ΕΔΩ! |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου