ΗΠΑ: η απαγόρευση του μπαχτσέ

Νομοσχέδιο 510 : η μητροπολιτική μάχη των τροφίμων
Μιλώντας στα παιδιά μου για την ελευθερία, συχνά ισχυρίζομαι πως δε μπορεί ένα σύστημα να απειλήσει τον  άνθρωπο,  πέρα από ένα όριο, αν έχει μισό στρέμμα γής και νερό. Αφελές.Τα πράγματα δεν είναι έτσι για όλους. Ακόμη και στη Μητρόπολη του καπιταλισμού, η απόλυτη απληστία του ελέγχου σε κάθε βαθμίδα ελευθερίας του ανθρώπου δεν αφήνει και πολλά περιθώρια.

Το νομοσχέδιο 510 της αμερικάνικης Γερουσίας «Δράση για τον Εκσυγχρονισμό της ασφάλειας των τροφίμων», θεωρείται «το πιο επικίνδυνο νομοσχέδιο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.»
" Είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στους φυσικούς νόμους ή, αν θέλετε, στο θέλημα του Θεού", λένe κάποιοι.
«Αυτός ο τυραννικός νόμος δίνει την εποπτεία για το σύνολο της παραγωγής τροφίμων (ναι, ακόμη και για τα τρόφιμα που παράγονται στον κήπο μας), στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Yep - οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι που χειρίζονται  το TSA
(σύστημα σφαλείας των αεροδρομίων) και τα προγράμματα σάρωσης σώματος των επιβατών.»
Το νομοσχέδιο 510 έχει σημασία, εκτός της ουσίας των διατάξεων του και διότι , προς μεγάλη μας έκπληξη, μεταφέρει τα θέματα που ως τώρα ταλαιπωρούσαν τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη στην καρδιά της Αμερικής.
Μερικά σημαντικά σημεία του  :
  • Παρέχει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ νέες εξουσίες στο δικαίωμα των πολιτών να καλλιεργούν, να εμπορεύονται και να μεταφέρουν τρόφιμα. Για τους αντιτιθέμενους στο νομοσχέδιο αμερικανούς αυτό σημαίνει ότι ο  Μεγάλος αδελφός αποκτά την εξουσία να ελέγχει τις ντοματιές στην αυλή τους.     
  •  Ποινικοποιείται η μεταφορά των βιολογικών προϊόντων, εάν δεν συμμορφώνονται με τους αυταρχικούς, γραφειοκρατικούς κανόνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
  • Παρέχει  στην αμερικανική κυβέρνηση την εξουσία να συλλάβει οποιονδήποτε μικροπαραγωγό τροφίμων ως εγκληματία (ένα "λαθρέμπορο"), απλώς γιατί καλλιεργεί μαρούλια και τα πουλάει στην τοπική λαϊκή αγορά.
  • Εκχωρεί την παραγωγή τροφίμων της χώρας  στην εξουσία τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και του Codex Alimentarius.
  • Ποινικοποιεί την διατήρηση σπόρων και μετατρέπει τους καλλιεργητές που φυλάσσουν σπόρους  σε κοινούς εγκληματίες. Προφανώς έχει σχεδιαστεί για να δώσει σε εταιρείες όπως η Monsanto το μονοπώλιο των σπόρων.
  • Δημιουργεί  υπέρμετρα γραφειοκρατικά εμπόδια που θα αποβάλουν τις μικρές επιχείρησεις παραγωγής τροφίμων από την αγορά, με αποτέλεσμα την ισχυροποίηση των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.
Οργανώσεις αντιτιθέμενες σε αυτές τις προοπτικές κάλεσαν τους πολίτες να αντιταχθούν , μέσα από τα ηλεκτρονικά δίκτυα διαμαρτυρίας (http://www.citizens.org/?page_id=2312http://www.cornucopia.org/2010/11/a...) με το σύνθημα : « Ενεργοποιηθείτε τώρα , ή θα χάσετε το δικαίωμα να παράγετε τα δικά σας τρόφιμα» 
Ανάμεσα στα επιχειρήματά τους  η  καταστροφική επίδραση του νόμου, που συνθλίβει τις ελευθερίες και καταστρέφει το μέλλον των τροφίμων στην Αμερική και την ελευθερία να παράγει ο καθένας ελεύθερα τα τρόφιμά του. 
Επικαλούνται ρήσεις του Mahatma Gandhi : "Η πολιτική ανυπακοή γίνεται ιερό καθήκον, όταν το κράτος γίνεται άνομο ή διεφθαρμένο." 
«Θυμηθείτε, η Αμερική έχει ήδη χάσει τον έλεγχο των χρηματοοικονομικών με την FED_Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ,σχεδόν εκατό χρόνια πριν. H Αμερική έχει χάσει την υγεία της λόγω της φαρμακευτικής βιομηχανίας και της επιδίωξης ‘κέρδους-από την-ασθένεια’. Τώρα, μπορεί να χάσουμε το δικαίωμά μας να καλλιεργούμε την τροφή μας και να φυλάξουμε τους δικούς μας σπόρους, αν η Γερουσία περάσει το νομοσχέδιο 510 .»
Το σύνθημά τους :
«Καλλιεργήστε μόνοι σας, αγοράστε τοπικά, αποκεντρώστε το σύστημα τροφίμων»

Τα χρήματα πίσω από την ψηφοφορία
Το νομοσχέδιο, ψηφίστηκε εν τέλει , εσπευσμένα, με ψήφους 73 – 25 αλλά κανείς δεν παρατήρησε το αντισυνταγματικό τμήμα του και έτσι αναπέμφθηκε για επαναψήφιση.Πιστεύεται ότι μια «κρυφή εταιρική ατζέντα» είναι η κινητήρια δύναμη προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ώστε να επιβάλει τον έλεγχο στην τοπική παραγωγή και διανομή τροφίμων. Αυτή η πεποίθηση ενισχύεται από μια λεπτομερή ματιά στους χρηματοδότες για τη στήριξη της νομοθεσίας για τον έλεγχο των τροφίμων.
Το Open Secrets.org αναφέρει ότι 208 ομάδες (lobbies) πίεσαν για το S.510.
* Το Εμπορικό Επιμελητήριο US Chamber of Commerce (καθόλου φιλικό στις μικρές επιχειρήσεις);
* Η Kraft Foods North America (δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ποτών στον κόσμο)
* Η General Mills (που παρουσίασε κέρδη $15 δισεκατομύρια το 2009);
* Η AFB (American Farm Bureau Federation , μεγάλη επενδυτική αγροτοβιομηχανική και ασφαλιστική που υποστηρίζει τη χρήση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων).Σύμφωνα με τα στοιχεία του  Open Secrets.org, η AFB δαπάνησε $9.5 εκατομμύρια από το  2009 σε  συμμμαχίες (lobbying) για τον νόμο S.510 και ενάντια στην εκδοχή του λευκού Οίκου.

Οι δαπάνες σε  συμμαχίες (lobbying) των αγροτοβιομηχανιών ανά τομέα το 2009 ήταν:
* Βιομηχανία Φυτικής παραγωγής και μεταποίησης : $20.3 εκατομμύρια
* Βιομηχανία επεξεργασίας και πωλήσεων τροφίμων : $30.2 εκατομμύρια;
* Βιομηχανία γεωργικών υπηρεσιών  και προϊόντων : $34.4 εκατομμύρια.
Το 2009 και το 2010, η Pepsi δαπάνησε περισσότερα από $14 εκατομμύρια και η Coca-Cola δαπάνησε $4.5 εκατομμύρια για τον νόμο S.510 και τον HR 2749 (στεγαστικό).  Άλλα υποστηρικτικά γκρούπ του S.510 είναι η Διεθνής ένωση εμφιαλωμένου Νερού ( International Bottled Water Association), η International Dairy Foods Association, η International Foodservice Distributors Association και η Snack Food Association.Μάλλον καθόλου υποστηρικτές των μικρών παραγωγών ή των φυσικών τροφίμων.

Υπό το πρόσχημα της ασφάλειας των τροφίμων, η 'νομοθεσία’ για τον έλεγχο των τροφίμων υποστηρίζεται ευρέως από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των ομάδων συμφερόντων της βιομηχανίας τροφίμων, που δαπάνησαν πάνω από 1 δισ. δολάρια από το 1998 για να επηρεάσουν το Κογκρέσο.
Ο αμερικανικός λαός έχει φωνή στην επιλογή των τροφίμων του, όταν αναμετράται με τις εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια που οι πολυεθνικές εταιρείες πασάρουν στο Κογκρέσο για να επηρεάσουν τη νομοθεσία; 

Η Monsanto και η ‘τροπολογία’ για τους ελέγχους
 Η τροπολογία "απαλλαγής" ελέγχου περιέλαβε τις επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα πάνω από το εξευτελιστικά χαμηλό όριο των $500.000. Έτσι ταυτίζονται ως προς τους ελέγχους οι μικροομεσαίοι παραγωγοί και επιχειρηματίες π.χ. με την Kraft Foods που δημιουργεί τέτοια έσοδα κάθε 7 λεπτά : το 2009  τα έσοδά της ήταν $40 δισεκατομμύρια.
Τέλος, αναφέρεται, ας μην ξεχνάμε ότι ο Ομπάμα έχει προσλάβει πρώην υπαλλήλους της Monsanto, μεταξύ των οποίων τον Michael Taylor τσάρο των Τροφίμων . Οτιδήποτε στηρίζει η Διοίκηση με το πρόσχημα του ελέγχου των τροφίμων ωφελεί οπωσδήποτε την Monsanto, ενώ βλάπτει την βιομηχανία φυσικών τροφίμων και τους μικρούς παραγωγούς. O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ διεξάγει ήδη ένα γραφειοκρατικό πόλεμο στις ιδιωτικές συμβάσεις με τους παραγωγούς φυσικών τροφίμων.

Μετά την προσωρινή αναστολή του S.510 που αναπέμφθηκε στην Γερουσία λόγω αντισυνταγματικότητας, αναμένεται η επαναψήφισή του. Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα υπογράψει το τελικό κείμενο.
Όσο η μάχη για την ελευθερία των τροφίμων μαίνεται στην Αμερική, ως κακοί μιμητές ας προετοιμαζόμαστε και γι’αυτό!

 Πηγές :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου