Η απελευθέρωση των διπλωματούχων προλετάριων

Με αφορμή τον νόμο για το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

Η νεοφιλελεύθερη σάρωση της χώρας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ληστρική  αναχρηματοδότηση του χρέους, δεν εξαιρεί κανένα χώρο, ούτε καν αυτούς που πλήττονται από μακροχρόνια κρίση.

Σε τομείς μικρομεσαίας δραστηριότητας που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πολυεθνικών και εθνικών ομίλων απευθύνεται το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Ο επιφαινόμενος στόχος του νομοσχεδίου είναι «η βελτίωση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, η μείωση των τιμών και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης στην οικονομία για πολλούς νέους επαγγελματίες και τελικά η ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας μας».

Ας δούμε ένα παράδειγμα για το πώς επιτυγχάνεται αυτός ο πολυσύνθετος στόχος, παρότι τη δημόσια συζήτηση μονοπώλησαν οι απελευθερούμενες μεταφορές  και τα φαρμακεία. Και οι δικηγόροι, οι οποίοι  ευτύχησαν μάλιστα  μιας μικρής κοινοβουλευτικής ανταρσίας, που προστάτευσε τον κλάδο «γεωγραφικά» και διασφάλισε προς το παρόν τη βιωσιμότητα των δικηγορικών γραφείων της περιφέρειας.

Ελάχιστη αναφορά έγινε στους μηχανικούς, που μέσα από τα ιδιωτικά τεχνικά γραφεία «δομούν» και ανοικοδομούν τη χώρα. Περιλήφθηκαν στο νομοσχέδιο χωρίς άμεση σχέση με τη θεματολογία της «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος, αλλά με στόχο την απελευθέρωση της ελάχιστης αμοιβής , που στο εξής θα «καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων».

Οι αντιδράσεις των χιλιάδων μηχανικών που πλήττονται από τις νέες διατάξεις αδύναμες και χωρίς αντίκρυσμα.Ίσως και διότι-όπως λεέι ο Δημήτρης- δεν μπορούν να κλείσουν τις εθνικές οδούς με σχεδαστήρια!

Στην πραγματική ζωή ο κλάδος έχει ήδη προ πολλών ετών προλεταριοποιηθεί , μεταξύ άλλων και λόγω της πλήρους απελευθέρωσής του.

Η κυριαρχία των μεγάλων τεχνικών εταιρειών στα ιδιωτικά και δημόσια έργα, η υπερπροσφορά διπλωματούχων ποικίλων ειδικοτήτων , εγχώριων και εισαγομένων, και η συμπίεση της ζήτησης «δια σύνταξιν μελετών, επίβλεψιν, παραλαβήν  κλπ  Συγκοινωνιακών, Υδραυλικών και Κτιριακών Εργων , ως και Τοπογραφικών,Κτηματογραφικών και ΧαρτογραφικώνΕργασιών»  έχει ήδη συντελέσει στην συμπίεση των αμοιβών, λόγω αυτορρύθμισης της ελεύθερης  αγοράς, την οποία οι συντάκτες του νομοσχεδίου απροσχημάτιστα προασπίζουν.Το νομοσχέδιο απλώς δίνει τη χαριστική βολή, σε μια επίδειξη νομιμοφροσύνης προς τους εντολείς του.

Με το πρόσχημα –μόνιμη επωδό στα μνημονιακά νομοσχέδια – «της βελτίωσης των υπηρεσιών και του κόστους προς τον πολίτη», συμμαχεί με τους ιδιοκτήτες-πολίτες-εργολάβους μη μηχανικούς, και τους "απελευθερώνει" απο τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, αφαιρώντας κάθε δυνατότητα επιβίωσης των ιδιωτικών γραφείων, αλλά και κάθε ποιοτική διασφάλιση που είχε απομείνει όρθια στη λειτουργία της αγοράς μελετών και κατασκευών.

Ο λόγος καθορισμού ελαχίστων αμοιβών, που στην πράξη δεν υπήρξαν δεσμευτικές, σχετιζόταν με τη λογική επιλογής απ’ τον πολίτη του μηχανικού , με κριτήριο την ποιότητα και όχι βάσει της έκπτωσης που θα του προσφέρει.Όμως η μελέτη και κατασκευή σύμφωνα με τους κανόνες της "τέχνης και της επιστήμης" όπως συνοψίζεται η τήρηση των κανονισμών και προδιαγραφών, μάλλον θα λησμονηθεί οριστικά, στο παζάρι της έκπτωσης. 

Στην δημόσια διαβούλευση για το επίμαχο άρθρο, αποκαλύπτεται από  Συλλόγους και ιδιώτες μηχανικούς και πολίτες και τεκμηριώνεται η στόχευση και τα αποτελέσματα:

 «Πιστεύουμε εάν τελικά το κείμενο που έχουμε στα χέρια μας γίνει νόμος του κράτους ότι :
- θα απαξιωθεί ο πολύ ουσιαστικός και σημαντικός ρόλος του ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού ,
- θα εξαθλιωθεί η μεγάλη μάζα των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών ,
- θα ανθίσουν οι μεγάλες μελετητικές -κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες θα είναι και οι μόνες πραγματικά ωφελημένες ,
- θα ωφεληθούν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και οι μεγαλοεργολάβοι, που τις περισσότερες φορές ουδεμία σχέση και γνώση έχουν για τα οικοδομικά κυρίως έργα,
- θα ανέβει το κόστος κατασκευής των έργων
- θα επέλθει μείωση των δημοσίων εσόδων και τέλος
- ούτε το δημόσιο συμφέρον θα εξυπηρετηθεί ούτε υγιής ανταγωνισμός θα υπάρξει , θέματα τα οποία ισχυρίζεστε ότι είναι το ζητούμενο του παρόντος σχεδίου νόμου.
Συνεπώς σε ότι αφορούν στα επί του επαγγέλματος του μηχανικού είμαστε αντίθετοι στο σύνολο του εν λόγω προσχεδίου νόμου καθώς και στα επι μέρους άρθρα του. »  έγραψε ο σύλλογος ελευθέρων επαγγελματιών Μεσσηνίας (25 Ιανουαρίου 2011)

ε λιγα χρονια η εννοια του ελευθερου επαγγελματια μηχανικου θα ανηκει στο χρονοντουλαπο της ιστοριας μαζι με τον μπακαλη και τον μαναβη της γειτονιας" έγραψε ο Σάββας (24 Ιανουαρίου 2011)

Οι σύλλογοι, ο Σάββας, ο Φώτης, ο Κώστας, ο Ανδρέας, μαζί με χιλιάδες μηχανικούς της κάθε μέρας, δεν εισακούσθηκαν.Ο στόχος δεν είναι η διάσωσή τους. Η καθημερινότητά τους δεν αφορά το μέλλον της χώρας, που επιλέγεται σθεναρά να εναποτεθεί στους ισχυρούς ομίλους. Οι δε πολίτες συμμαχούν σιωπηρά, ενόψει της υπόσχεσης «φθηνών αδειών» που δεν θα τηρηθεί. Αλλά αυτό θα γίνει μετά την ψήφιση, για την εκταμίευση της νέας δόσης του νέου δανείου, που θα αυξήσει το χρέος και τις νέες δόσεις των νέων δανείων, που θα ...

Και ο Φώτης περιγράφει γλαφυρά την αξιοζήλευτη  θέση των «μηχανικών της  ελάχιστης αμοιβής» :
«Εσύ που με αποκαλείς κλέφτη και λαμόγιο,
Μηπως είσαι εσύ που όσο φτιαχνόταν το σπίτι σου:
* είχα τις ευθύνες του μισού Ποινικού Κώδικα φορτωμένες στην πλάτη μου κι ας μην ήμουν καν ο κατασκευστής ?
* τσακωνόμουνα για να γινει μια δουλεια σωστη με τον καθε αλμπανη μαστορα που μου κουβαλαγες (επειδη δήθεν ηταν φθηνος).
* τσιγκουνευόσουν στα μπετα και τα σιδερα αλλά στα πλακάκια έδωσες ρέστα ?
* άκουγες τον φίλο, ξάδερφο, γείτονα, μπατζανάκη όλους τους άσχετους εκτός από εμένα ?
* Μηπως είσαι εσύ που όταν σου ήρθε η Πολεοδομία έτρεχες να σου βρω το κονέ στην Πολεοδομια να λαδώσεις και να σου καλύψω τις παρανομίες σου για να γλυτώσεις τα πρόστιμα ?
* που όταν έπεσες σε υπάλληλο μηχανικό που δεν τα’πιανε φώναζες απελπισμένος «σε τι βλάκα πέσαμε » ?
* Μηπως είσαι εσύ που έσκασες 5000 Ε στον μεσίτη, ενώ τσιγκουνεύτηκες 300 Ε να πάρεις έναν μηχανικό να σε συμβουλέψει και τώρα χτυπάς το κεφάλι σου με την μούφα που πήγες κι αγόρασες ?
* Μηπως είσαι εσύ που εις γνώση σου αγόρασες κλεισμένο ημιυπαίθριο από τον χτες μπακάλη- σήμερα κατασκευαστή υπογράφοντας  πλαστά συμβόλαια και σου φταίει ο μηχανικός ?
* Η μήπως είσαι κανένας δημόσιος υπάλληλος που στριμώχτηκε και βγάζει το άχτι του ?
Οποιος κι αν είσαι ,
Οταν το βράδυ πέφτεις για να κοιμηθείς , να σκέφτεσαι ότι το ταβάνι πάνω από το κεφάλι σου και της οικογένειάς σου στέκεται επειδή έχω κάνει καλά την δουλειά μου.
Και τότε πες μου πόση πρέπει να είναι η αμοιβή μου."
(Διαβούλευση, 20 Ιανουαρίου 2011, 23:00 | Φώτης )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου