Dies Irae_Ημέρα Οργής : τώρα στη ΛΙΒΥΗ



Διαδεδομένος μεσαιωνικός ύμνος του 13ου αιώνα,  που θεωρείται ότι γράφτηκε από τον Θωμά του Celano.Περιγράφει την ημέρα της κρίσης, την τελευταία τρομπέτα που θα καλέσει τις ψυχές μπροστά στο θρόνο του Θεού, όπου οι  σωθέντες ελευθερώνονται και οι καταδικασμένοι ρίχνονται στο πύρ το εξώτερον.Όπως  οι Μπεν Άλι, οι Μουμπάρακ, οι Καντάφι. Και οι  σωθέντες Mohamed ελευθερώνονται, ακόμη και με το θάνατό τους.

" Καμιά κοινωνία δεν πρόκειται να παραμείνει στο μέλλον περιχαρακωμένη στους εθνικούς της καταναγκασμούς και στους όρους που αυτοί επιβάλουν. Ένα νέο ελευθερωτικό κίνημα ενάντια στα Εθνικά status είναι αναπότρεπτο να ξεκινήσει να εκτυλίσσεται με πολλές μορφές. Οι σύγχρονες ελευθερωτικές διαδικασίες δεν θα υπερασπίζονται το παλιό (το Εθνικό). Θα διεκδικούν το Νέο (την συμμετοχή στην οικουμενικότητα) υπερβαίνοντας το παλιό.

Όπως πέρασε, «εν μία νυκτί», μέσα από τις τελευταίες εξεγέρσεις, ο Αραβικός φονταμενταλισμός, στα κατάλοιπα του παλιού κόσμου, έτσι θα περάσουν κι άλλες εθνικές αγκυλώσεις και ιδεολογίες σε άλλους Εθνικούς χώρους.

Η οικουμενικότητα είναι η νέα αδήριτη πραγματικότητα. Που υποκινεί διαδικασίες υπέρβασης του παλιού κόσμου. Το νέο εισβάλει από παντού. Ο κόσμος αλλάζει. Οι κοινωνίες με ειρηνικές ή αιματηρές διαδικασίες δεν μπορούν παρά να ανταποκριθούν αργά ή γρήγορα, στο κάλεσμα των καιρών... " λέει ο Μήλιος εδώ

"Οι μάχες δεν δίνονται μόνο στους δρόμους, αλλά και στα δίκτυα επικοινωνίας. Πολύ σύντομα ανοίχτηκαν παράπλευρες επικοινωνιακές οδοί. Εκδηλώνεται διεθνής αλληλεγγύη με προσφορά δωρεάν ιντερνετικών συνδέσεων από ιντερνετικές εταιρείες και ιδιώτες. Ανοίγουν ασύρματες και δορυφορικές συνδέσεις. Τα μηνύματα τελικά ταξιδεύουν παντού μαζί με το μήνυμα: καμιά χώρα δεν μπορεί να μείνει βουβή και αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο..."  λέει ο Τρυψάνης εδώ

Η φιλοσοφία το διέβλεψε απο καιρό
…η ενοποίηση του πλανήτη διαμέσου της τεχνολογίας, των επικοινωνιακών μέσων, των όπλων μαζικής καταστροφής, κάνει ολόκληρη την ανθρωπότητα πανταχού παρούσα.
Αυτή η τεράστια κατάκτηση έχει μια τρομακτική συνέπεια: μας κάνει δυνητικά ενήμερους και υπεύθυνους για οτιδήποτε γίνεται κάθε στιγμή. «Το παγκόσμιο χωριό» δεν είναι παρά το σύνολο των προβλημάτων που εξαναγκάζουν όλους τους ανθρώπους στην ίδια εξωτερικότητα, από την οποία προσπαθούν να προφυλαχτούν, μια και δεν μπορούν να την κατεξουσιάσουν. Αυτή η αλληλεξάρτηση των λαών και το γεγονός πως οι πιο μακρινές πράξεις έχουν για μας απροσμέτρητες συνέπειες είναι κάτι το αβάσταχτο.
Όσο περισσότερο  τα μίντια, το εμπόριο και οι διάφορες συναλλαγές προσεγγίζουν μεταξύ τους ηπείρους και πολιτισμούς, τόσο περισσότερο η πίεση των όλων πάνω στον καθένα γίνεται εξουθενωτική` λες και αλλοτριωνόμαστε από ένα πλέγμα δυνάμεων, πάνω στις οποίες δεν έχουμε καμία επιρροή.
Ο πλανήτης έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο σημείο , ώστε οι αποστάσεις που μας χώριζαν από τους ομοίους μας είναι πια αμελητέες. Το δίχτυ σφίγγεται, προκαλώντας ένα συναίσθημα κλειστοφοβίας, κάθειρξης.
Δημογραφικές εκρήξεις, μαζικές μεταναστεύσεις, οικολογικές καταστροφές, θα ’λεγε κανείς πως τα ανθρώπινα πλάσματα κουτρουβαλούν διαρκώς τα μεν πάνω στα δε… 
Πασκάλ Μπρυκνέρ : "Ο πειρασμός της αθωότητας"


Η κοινωνία ανιχνεύει, τώρα, οδυνηρά, το μέλλον της. 
Η ανθρωπότητα  προετοιμάζει την αναγέννησή της;

Η απελευθέρωση των διπλωματούχων προλετάριων

Με αφορμή τον νόμο για το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

Η νεοφιλελεύθερη σάρωση της χώρας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ληστρική  αναχρηματοδότηση του χρέους, δεν εξαιρεί κανένα χώρο, ούτε καν αυτούς που πλήττονται από μακροχρόνια κρίση.

Σε τομείς μικρομεσαίας δραστηριότητας που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πολυεθνικών και εθνικών ομίλων απευθύνεται το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Ο επιφαινόμενος στόχος του νομοσχεδίου είναι «η βελτίωση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, η μείωση των τιμών και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης στην οικονομία για πολλούς νέους επαγγελματίες και τελικά η ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας μας».

Ας δούμε ένα παράδειγμα για το πώς επιτυγχάνεται αυτός ο πολυσύνθετος στόχος, παρότι τη δημόσια συζήτηση μονοπώλησαν οι απελευθερούμενες μεταφορές  και τα φαρμακεία. Και οι δικηγόροι, οι οποίοι  ευτύχησαν μάλιστα  μιας μικρής κοινοβουλευτικής ανταρσίας, που προστάτευσε τον κλάδο «γεωγραφικά» και διασφάλισε προς το παρόν τη βιωσιμότητα των δικηγορικών γραφείων της περιφέρειας.

Ελάχιστη αναφορά έγινε στους μηχανικούς, που μέσα από τα ιδιωτικά τεχνικά γραφεία «δομούν» και ανοικοδομούν τη χώρα. Περιλήφθηκαν στο νομοσχέδιο χωρίς άμεση σχέση με τη θεματολογία της «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος, αλλά με στόχο την απελευθέρωση της ελάχιστης αμοιβής , που στο εξής θα «καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων».

Οι αντιδράσεις των χιλιάδων μηχανικών που πλήττονται από τις νέες διατάξεις αδύναμες και χωρίς αντίκρυσμα.Ίσως και διότι-όπως λεέι ο Δημήτρης- δεν μπορούν να κλείσουν τις εθνικές οδούς με σχεδαστήρια!

Στην πραγματική ζωή ο κλάδος έχει ήδη προ πολλών ετών προλεταριοποιηθεί , μεταξύ άλλων και λόγω της πλήρους απελευθέρωσής του.

Η κυριαρχία των μεγάλων τεχνικών εταιρειών στα ιδιωτικά και δημόσια έργα, η υπερπροσφορά διπλωματούχων ποικίλων ειδικοτήτων , εγχώριων και εισαγομένων, και η συμπίεση της ζήτησης «δια σύνταξιν μελετών, επίβλεψιν, παραλαβήν  κλπ  Συγκοινωνιακών, Υδραυλικών και Κτιριακών Εργων , ως και Τοπογραφικών,Κτηματογραφικών και ΧαρτογραφικώνΕργασιών»  έχει ήδη συντελέσει στην συμπίεση των αμοιβών, λόγω αυτορρύθμισης της ελεύθερης  αγοράς, την οποία οι συντάκτες του νομοσχεδίου απροσχημάτιστα προασπίζουν.Το νομοσχέδιο απλώς δίνει τη χαριστική βολή, σε μια επίδειξη νομιμοφροσύνης προς τους εντολείς του.

Με το πρόσχημα –μόνιμη επωδό στα μνημονιακά νομοσχέδια – «της βελτίωσης των υπηρεσιών και του κόστους προς τον πολίτη», συμμαχεί με τους ιδιοκτήτες-πολίτες-εργολάβους μη μηχανικούς, και τους "απελευθερώνει" απο τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, αφαιρώντας κάθε δυνατότητα επιβίωσης των ιδιωτικών γραφείων, αλλά και κάθε ποιοτική διασφάλιση που είχε απομείνει όρθια στη λειτουργία της αγοράς μελετών και κατασκευών.

Ο λόγος καθορισμού ελαχίστων αμοιβών, που στην πράξη δεν υπήρξαν δεσμευτικές, σχετιζόταν με τη λογική επιλογής απ’ τον πολίτη του μηχανικού , με κριτήριο την ποιότητα και όχι βάσει της έκπτωσης που θα του προσφέρει.Όμως η μελέτη και κατασκευή σύμφωνα με τους κανόνες της "τέχνης και της επιστήμης" όπως συνοψίζεται η τήρηση των κανονισμών και προδιαγραφών, μάλλον θα λησμονηθεί οριστικά, στο παζάρι της έκπτωσης. 

Στην δημόσια διαβούλευση για το επίμαχο άρθρο, αποκαλύπτεται από  Συλλόγους και ιδιώτες μηχανικούς και πολίτες και τεκμηριώνεται η στόχευση και τα αποτελέσματα:

 «Πιστεύουμε εάν τελικά το κείμενο που έχουμε στα χέρια μας γίνει νόμος του κράτους ότι :
- θα απαξιωθεί ο πολύ ουσιαστικός και σημαντικός ρόλος του ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού ,
- θα εξαθλιωθεί η μεγάλη μάζα των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών ,
- θα ανθίσουν οι μεγάλες μελετητικές -κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες θα είναι και οι μόνες πραγματικά ωφελημένες ,
- θα ωφεληθούν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και οι μεγαλοεργολάβοι, που τις περισσότερες φορές ουδεμία σχέση και γνώση έχουν για τα οικοδομικά κυρίως έργα,
- θα ανέβει το κόστος κατασκευής των έργων
- θα επέλθει μείωση των δημοσίων εσόδων και τέλος
- ούτε το δημόσιο συμφέρον θα εξυπηρετηθεί ούτε υγιής ανταγωνισμός θα υπάρξει , θέματα τα οποία ισχυρίζεστε ότι είναι το ζητούμενο του παρόντος σχεδίου νόμου.
Συνεπώς σε ότι αφορούν στα επί του επαγγέλματος του μηχανικού είμαστε αντίθετοι στο σύνολο του εν λόγω προσχεδίου νόμου καθώς και στα επι μέρους άρθρα του. »  έγραψε ο σύλλογος ελευθέρων επαγγελματιών Μεσσηνίας (25 Ιανουαρίου 2011)

ε λιγα χρονια η εννοια του ελευθερου επαγγελματια μηχανικου θα ανηκει στο χρονοντουλαπο της ιστοριας μαζι με τον μπακαλη και τον μαναβη της γειτονιας" έγραψε ο Σάββας (24 Ιανουαρίου 2011)

Οι σύλλογοι, ο Σάββας, ο Φώτης, ο Κώστας, ο Ανδρέας, μαζί με χιλιάδες μηχανικούς της κάθε μέρας, δεν εισακούσθηκαν.Ο στόχος δεν είναι η διάσωσή τους. Η καθημερινότητά τους δεν αφορά το μέλλον της χώρας, που επιλέγεται σθεναρά να εναποτεθεί στους ισχυρούς ομίλους. Οι δε πολίτες συμμαχούν σιωπηρά, ενόψει της υπόσχεσης «φθηνών αδειών» που δεν θα τηρηθεί. Αλλά αυτό θα γίνει μετά την ψήφιση, για την εκταμίευση της νέας δόσης του νέου δανείου, που θα αυξήσει το χρέος και τις νέες δόσεις των νέων δανείων, που θα ...

Και ο Φώτης περιγράφει γλαφυρά την αξιοζήλευτη  θέση των «μηχανικών της  ελάχιστης αμοιβής» :
«Εσύ που με αποκαλείς κλέφτη και λαμόγιο,
Μηπως είσαι εσύ που όσο φτιαχνόταν το σπίτι σου:
* είχα τις ευθύνες του μισού Ποινικού Κώδικα φορτωμένες στην πλάτη μου κι ας μην ήμουν καν ο κατασκευστής ?
* τσακωνόμουνα για να γινει μια δουλεια σωστη με τον καθε αλμπανη μαστορα που μου κουβαλαγες (επειδη δήθεν ηταν φθηνος).
* τσιγκουνευόσουν στα μπετα και τα σιδερα αλλά στα πλακάκια έδωσες ρέστα ?
* άκουγες τον φίλο, ξάδερφο, γείτονα, μπατζανάκη όλους τους άσχετους εκτός από εμένα ?
* Μηπως είσαι εσύ που όταν σου ήρθε η Πολεοδομία έτρεχες να σου βρω το κονέ στην Πολεοδομια να λαδώσεις και να σου καλύψω τις παρανομίες σου για να γλυτώσεις τα πρόστιμα ?
* που όταν έπεσες σε υπάλληλο μηχανικό που δεν τα’πιανε φώναζες απελπισμένος «σε τι βλάκα πέσαμε » ?
* Μηπως είσαι εσύ που έσκασες 5000 Ε στον μεσίτη, ενώ τσιγκουνεύτηκες 300 Ε να πάρεις έναν μηχανικό να σε συμβουλέψει και τώρα χτυπάς το κεφάλι σου με την μούφα που πήγες κι αγόρασες ?
* Μηπως είσαι εσύ που εις γνώση σου αγόρασες κλεισμένο ημιυπαίθριο από τον χτες μπακάλη- σήμερα κατασκευαστή υπογράφοντας  πλαστά συμβόλαια και σου φταίει ο μηχανικός ?
* Η μήπως είσαι κανένας δημόσιος υπάλληλος που στριμώχτηκε και βγάζει το άχτι του ?
Οποιος κι αν είσαι ,
Οταν το βράδυ πέφτεις για να κοιμηθείς , να σκέφτεσαι ότι το ταβάνι πάνω από το κεφάλι σου και της οικογένειάς σου στέκεται επειδή έχω κάνει καλά την δουλειά μου.
Και τότε πες μου πόση πρέπει να είναι η αμοιβή μου."
(Διαβούλευση, 20 Ιανουαρίου 2011, 23:00 | Φώτης )

Ημέρα Οργής



Σε λουτρό αίματος εξελίσσονται οι διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική καθώς συνεχίζονται οι ταραχές σε Λιβύη, Μπαχρέιν και Υεμένη. Ξεπερνούν τους 80 οι νεκροί στη χώρα του Καντάφι.
Ειδικότερα, ο αριθμός των θυμάτων το τελευταίο τριήμερο στη Λιβύη έχει ανέβει στους 84, σύμφωνα με το αμερικανικό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην ανατολική Λιβύη και συγκεκριμένα στην πόλη Βεγκάζι, οι αιματηρές συγκρούσεις με τους καθεστωτικούς έχουν οδηγήσει στο θάνατο 35 τουλάχιστον αντικαθεστωτικών.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, έχει "κοπεί" η σύνδεση στο internet και η πρόσβαση σε συγκεκριμένα sites, σε μια προσπάθεια των κυβερνητικών να περιορίσουν τη δυνατότητα οργάνωσης των διαδηλωτών.

Οι συνταγές επαναλαμβάνονται. Οι εξεγέρσεις συνεχίζονται...

Πωλείται? αξιοποιείται? εκποιείται? "ανθεί και φέρει κι άλλο"?



«Άμα φύγει ο τύραννος, ο ελληνικός λαός θα είναι φίλος και σύμμαχος με όλα τα ελεύθερα έθνη. Οι Έλληνες δεν ανακατεύονται εις την διοίκηση των άλλων εθνών, αλλά ούτε είναι εις αυτούς αποδεκτό να ανακατωθούν άλλα έθνη εις την δική τους. Δεν κάμνουν ποτέ ειρήνη με ένα εχθρό ο οποίος κατακρατεί ελληνικό τόπο» Ρήγας Βελεστινλής
Λόγια γνήσια Ελληνικά. Τα δικά μας. Καθαρή και ψύχραιμη θέαση της ζωής, του κόσμου και των άλλων Εθνών. Κοσμοθεωρία Έθνους ανθρωπολογικά κτισμένου και εγγενώς, οικουμενικά προσανατολισμένου. Λόγια λιτά, αληθινά, πολιτικά μεστά, πολιτισμένα και άφθαρτα. Υμνούν την Δημοκρατία και την Ελευθερία, την δικιά μας και των άλλων Εθνών. Πνεύμα ανυψωμένο, σμιλευμένο μακραίωνα, γιγαντωμένο μέσα στην Βυζαντινή Οικουμένη, ριζωμένο στην διαχρονική ελληνικότητα. Την αιώνια και οικουμενική ελληνικότητα. Παρακαταθήκη του μέλλοντος, για όλα τα Έθνη."

Μας τα υπενθυμίζει ο Παναγιώτης Ήφαιστος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων-Στρατηγικής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς www.ifestosedu.gr

Νεοελληνικός πολιτισμός και Γλωσσικό ζήτημα. Με αφορμή μια αποκάλυψη

Αναρτήθηκε από: Μήλιος Χρήστος , www.pokethe.gr


....Κάτω λοιπόν από συνθήκες πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης και επικυριαρχίας του νεοελληνικού πολιτισμού από τον Ευρωπαϊκό (και τον Δυτικό γενικότερα) καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της διάσωσης και ανάπτυξης της Ελληνικής γλώσσας.
 
Το πρόβλημα της διάσωσης του Νεοελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας δεν είναι θεσμικό πρόβλημα. Παρ’ όλη την επικυρίαρχη θέση του Ευρωπαϊκού, και του Δυτικού γενικότερα πολιτισμού, υπάρχει έδαφος για τους ασθενέστερους πολιτισμούς. Χωρίς να διαταράσσεται το διεθνές θεσμικό καθεστώς επικυριαρχίας.
 
Παρ’ όλη την γενική τάση για πολιτισμική ομοιομορφία, όλα δείχνουν, ότι θα υπάρχει χώρος για πολιτισμικές ιδιαιτερότητες αρκεί να μπορούν να γίνουν διεθνώς αναγνωρίσιμες και ανταγωνιστικές. Να μπορούν να «εξάγουν τα προϊόντα τους». Γεγονός που προϋποθέτει η κάθε ετερότητα να μπει «στη δοκιμασία μιας πολιτισμικής ανασύνθεσης» που να την καθιστά οικουμενικά συγκρίσιμη. Τα Εθνικά μέτρα και σταθμά δεν ισχύουν. Ο,τι Εθνικό, άξιο λόγου, θα πρέπει νάναι και οικουμενικό. Αυτό θα πρέπει νάναι το κριτήριο για την παιδεία και τις τέχνες. Ελληνικά πανεπιστήμια αλλά με Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κύρος. Ελληνική λογοτεχνία, ποίηση, μουσική, ζωγραφική, θέατρο, κινηματογράφο αλλά στο ύψος των διεθνών προδιαγραφών και στάνταρ. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε την ετερότητά μας, καταξιώνοντάς την οικουμενικά. Και μέσω αυτής να διασώσουμε και τη γλώσσα. 

Τι έδειξαν τα γεγονότα στη Νομική

Αναρτήθηκε από: http://www.pokethe.gr/wordpress/?p=140  



Τα γεγονότα στη Νομική έδειξαν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η Ελληνική κοινωνία έχει περιέλθει σε μια κατάσταση που, πολύ δύσκολα πλέον, μπορεί να προσλάβει κάποιο δημόσιο συμβάν στις πραγματικές του διαστάσεις.
Ότι είναι επιρρεπής ανά πάσα στιγμή σε ακραίες τοποθετήσεις και υπερβολές.Ότι κυριαρχείται από διάφορες φοβίες και ανασφάλειες, οικονομικές κύρια, αλλά και εθνικές, πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές. Ότι το μεταναστευτικό αποτελεί μια κύρια πηγή ανησυχίας, ότι κατανοείται αποκλειστικά σαν θέμα ασφάλειας. Ότι κάθε άλλη διάστασή του, για την Ελληνική κοινωνία, είναι δευτερεύουσα κι ασήμαντη (και πολύ περισσότερο η ανθρωπιστική, που ορθά επικαλούνται στη δήλωσή τους, οι δύο γνωστές συγγραφείς).

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο συντηρητικής αναδίπλωσης. Το υπέδαφος έχει διαμορφωθεί.
Δεν είναι το ενδιαφέρον για το άσυλο, που δήθεν παραβιάζονταν (που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν παρακωλύθηκε καμιά πανεπιστημιακή λειτουργία, ούτε έγιναν φθορές), όπως προφασίστηκαν τα μίντια, οι «προοδευτικοί» πανεπιστημιακοί και οι πολιτικοί διαφόρων αποχρώσεων. Αλλού πατούσαν. Στα υπαρκτά και αναπτυγμένα φοβικά αντανακλαστικά της Ελληνικής κοινωνίας, τα οποία φροντίζουν, κάθε φορά, να οργανώνουν και να προάγουν σε ένα παραπάνω επίπεδο, ως εμπορεύσιμο είδος προς πολιτική εκμετάλλευση. 

Τα φοβερά και τρομερά σενάρια για μεγάλης κλίμακας επεισόδια έδιναν και έπαιρναν. Μια απλή και ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας από 250 μετανάστες, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, πήρε τη μορφή του κατεπείγοντος. Βρέθηκε ξαφνικά να κινδυνεύει η πολιτική γαλήνη του τόπου. Έπρεπε άμεσα να αντιμετωπισθεί. Με ολονύχτιες διαβουλεύσεις και τον μπαμπούλα των ΜΑΤ να απειλεί. Η «λύση» της μεταφοράς σε άλλο κτήριο διακινείται στα κανάλια σαν επιτυχία. Μπορούν οι πολίτες της χώρας να κοιμούνται ήσυχοι. Εξουδετερώθηκε μια εσωτερική απειλή.

Και με τους μετανάστες τι θα γίνει;
Εκεί που βρίσκονται είναι ακίνδυνοι. Δεν θα ενδιαφερθεί γι αυτούς κανείς. Μόνο αν ξανα-υπάρξει πρόβλημα…. «ασφάλειας». Τότε μόνο θα επανέλθουν, οι πάσης φύσεως μηχανισμοί, του ανυπόληπτου πολιτικού συστήματος, και θα επιληφθούν του θέματος. Έως τότε δεν έχουν και πολλά ζητήματα να λύσουν με αυτούς.

Μέσα στην γενική παράκρουση που προκάλεσαν τα γεγονότα επανήλθε και το θέμα του ασύλου με πιο ακραίες τοποθετήσεις αυτή τη φορά. Η Ν.Δ. ζήτησε την άρση του ασύλου και κατέθεσε (ή πρόκειται να καταθέσει) ανάλογη νομοθετική ρύθμιση στη βουλή. Και το επόμενο βήμα ποιο θα είναι; Η επανίδρυση του σπουδαστικού τμήματος της Ασφάλειας που θα ελέγχει τις πολιτικές δραστηριότητες στα πανεπιστήμια. Εκεί οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η κατάργηση του ασύλου, στην εποχή της δικτατορίας και πριν από αυτήν. Πώς δηλ. οι άνθρωποι επανέφεραν την αγροφυλακή. Γιατί να μην επαναφέρουν και το σπουδαστικό της ασφάλειας. Έχουν κι αυτοί, σαν συντηρητικός χώρος, τις δικές τους εμμονές και κολλήματα.

Η έννοια του ασύλου είναι πολιτική. Μιλάμε για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτικών ιδεών (όχι των επιστημονικών όπως συχνά αναφέρεται). Αυτή είναι η ιστορική σημασία του ασύλου στα Ελληνικά πανεπιστήμια. Οι συνθήκες που την επέβαλαν όντως έχουν αρθεί (χωρίς να γνωρίζει κανείς τι θα γίνει στο μέλλον). Και δεν είναι μόνο ιστορικοί και συμβολικοί οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να διατηρηθεί το άσυλο.

Η επίλυση των όποιων προβλημάτων στα πανεπιστήμια δεν μπορεί να γίνεται μέσω της καταστολής. Έχει πολιτισμική ιδιαιτερότητα ο χώρος. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, στο σύνολό της, πρέπει να προάγει τις πολιτικές διαδικασίες επίλυσης των όποιων προβλημάτων, να προάγει τον πολιτικό πολιτισμό και να πρωτοστατεί στην εμπέδωση της δημοκρατικής νοοτροπίας που χρειάζεται όσο ποτέ η Ελληνική κοινωνία.

Να μην καταφεύγει στις εύκολες λύσεις. Να αγκαλιάζει τα προβλήματα της κοινωνίας (και ένα από αυτά είναι και το μεταναστευτικό) και όχι να διαχωρίζεται από αυτά. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε στα τελευταίο γεγονότα, η αγωνία της να απαλλαγή από τους μετανάστες, να τους «επαναπροωθήσει» στην κοινωνία, φανερώνει το χάσμα που την χωρίζει από αυτήν.

Το Πανεπιστήμιο όμως, πάνω από όλα, είναι κοινωνικός θεσμός. Η σύνδεση του πανεπιστήμιου με την κοινωνία (όχι μόνο με την οικονομία και την παραγωγή) θα παραμένει πάντα το κύριο ζητούμενο.

Οι λογικές περιχαράκωσης του πανεπιστήμιου στο επιστημονικό του έργο, η αποκοπή του από το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, συνιστούν σήμερα τη βάση παραπέρα ανάπτυξης των συντηρητικών του χαρακτηριστικών. Η ανακοπή αυτής της πορείας είναι πολύ δύσκολη. Έχει πολλούς υποστηρικτές και εκτός πανεπιστημίου. Έχουν ανατραπεί οι συσχετισμοί. Αλλιώς δεν θα συνέβαιναν όσα συμβαίνουν.
Πολιτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης